Energie

Rocio Garcia Alvarez, EDPR: Salutăm efortul guvernului românesc cu privire la contractele pentru diferenţă. Dacă PPA-urile şi CfD-urile sunt la locul lor, vom da drumul şi la investiţii

Rocio Garcia Alvarez, EDPR: Salutăm efortul guvernului...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2022, 13:38 82

Problemele impuse de cadrele de reglementare generează o serie de incertitudini legate de dezvoltarea industriei verzi, o îmbunătăţire în acest sens venind prin schema de contracte de diferenţă (CfD), spune Rocio Garcia Alvarez, regulation & markets associate director Europe, South America & Asia, EDPR, al treilea cel mai mare investitor în energiile verzi din România.

„Ştim că guvernul lucrează la schema de CfD-uri şi salutăm această intenţie de avea CfD-urile în 1-2 ani. Acum trebuie să ne gândim cum vor fi proiectate aceste CfD-uri. Credem de asemenea că trebuie să existe o anumită vizibilitate a volumelor pe care le vor debloca contractele (...) Dacă PPA-urile (acorduri de achiziţie a energiei electrice – n.r.) şi CfD-urile sunt la locul lor, vom da drumul şi la investiţii”, a spus Rocio Garcia Alvarez în timpul zilei a doua a evenimentului ZF Power Summit 2022.

 

Ce a mai afirmat reprezentantul EDPR:

 
  • Suntem în România pe termen lung, însă obstacolele de reglementare ridică multe temeri, ceea ce îngreunează încrederea investitorilor pentru viitor. Problema cu acest tip de schimbări este că sunt efectuate sub circumstanţe extraordinare.
 
  • Ele deschid uşa pentru viitoare schimbări. Astfel, creşte riscul de reglementare şi suntem nevoiţi să ne gândim la energii regenerabile ca la o marfă. Fiecare ţară vrea o mulţime de energii regenerabile, există mulţi investitori, însă trebuie să găsim locul unde investiţiile sunt mai sigure.
 
  • Am vrea să investim mai mult în România, ne pregătim, avem pipeline, dar avem nevoie de stabilitate privind cadrul de reglementare (...) PPA-urile pot debloca un anumit nivel de capacitate, însă nu suficientă capacitate pentru a atinge obiectivele pe 2030 şi pentru a realiza ambiţiile de decarbonizare la nivelul României şi Europei.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO