Energie

Roland Berger avertizează: Trebuie definite măsuri pentru raţionalizarea consumului de energie

Szabolcs Nemes, managing partner la Roland Berger România.

Szabolcs Nemes, managing partner la Roland Berger România.

Autor: Roxana Petrescu

14.07.2022, 00:07 1700

Opţiunile reale de diversificare a surselor de energie pentru iarna 2022-2023 sunt limitate ţinând cont de poziţia geografică a României şi de nevoile de alimentare ale statelor vecine, mult mai dependente de importuri.

Astfel, gestionarea resurselor interne este esenţială în sezonul rece care va debuta în câteva luni, limitarea consumului, cu o analiză clară de impact asupra economiei, fiind de luat în calcul în cazul unei ierni grele.

„Provocarea principală în ceea ce priveşte iarna următoare ţine în primul rând de aprovizionarea cu gaze naturale şi energie electrică. În anii trecuţi, o iarnă cu temperaturi joase putea să genereze un consum suplimentar de gaze naturale de 1-2 miliarde de metri cubi, ceea ce necesita importuri mai mari. Iar acest lucru ar putea ridica probleme serioase în condiţiile în care din producţia internă nu putem suplimenta nivelul de producţie“, spune Szabolcs Nemes, managing partner la Roland Berger România.

Găsirea unor resurse alternative, mai ales pentru gaze şi petrol, este foarte dificilă pe termen atât de scurt, astfel că raţionalizarea consumului trebuie luată în calcul.

„Complementar cu măsurile de asigurare a volumelor/surselor alternative de aprovizionare, se pot defini şi măsuri pentru adresarea cererii prin demersuri de raţionalizare a consumului, demersuri care de altfel se întâmplă deja în multiple ţări din Uniunea Europeană (de ex. măsuri de limitare a încălzirii/ răcirii clădirilor publice, campanii de informare a populaţiei cu privire la necesitatea de a utiliza electricitatea/încălzirea într-un mod mai judicios etc.).“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO