Energie

România a ajuns să depindă de cum bate vântul pentru a-şi acoperi cererea de energie. „Este clar că ne confruntăm cu o lipsă de producţie“

România a ajuns să depindă de cum bate vântul pentru...

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2021, 00:07 889

Ieri, circa un sfert din consumul de energie al României era asigurat prin importuri, în contextul în care contribuţia eolienelor era de numai 1,5% din producţia totală. În ultimul deceniu, România a închis jumătate din capacitatea termo şi a pus în loc eoliene, dar fără capacităţi de back-up. Preţul se plăteşte acum, în cea mai dificilă iarnă a sistemului.

„Parcul de generare ne oferă acum foarte puţine opţiuni“, spune Sorin Elisei, director în cadrul Deloitte România, liderul practicilor de sustenabilitate şi energie.

Datele centralizate de ZF arată factorii care au făcut posibilă această situaţie într-o ţară cu un mix energetic de invidiat, dar în care sectorul a fost complet lipsit de investiţii în unităţi noi de producţie convenţionale în ultimii 30 de ani. Dacă în anul 2010, unităţile termo aveau circa 9.600 MW, iar cele regenerabile numai 16 MW, acum centralele termo mai cumulează o capacitate de circa 5.600 MW, în timp ce eolienele şi solare au ajuns la 4.400 MW. Practic, ce a pierdut România pe zona de producţie de energie stabilă pe partea de capacitate, a câştigat pe zona de energie verde volatilă.

Boomul energiei verzi a venit fără a pune în loc capacităţi de echilibrare, astfel că acum, atunci când nu bate vântul, România nu are ce să facă altceva decât să importe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO