Energie

România a început noul an cu luminile aproape stinse. Scădere de până la 28% a cererii de energie faţă de 2022

România a început noul an cu luminile aproape stinse....

Autor: Roxana Petrescu

11.01.2023, 00:07 1938

Iarna blândă de până acum, dar mai ales eforturile făcute în scopul eficientizării consumului de energie au dus la continuarea tendinţei de scădere a cererii de electricitate şi anul acesta.

Începutul lui 2023 a venit cu o accentuare a scăderii consumului de energie, cererea fiind în medie cu 16% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, arată calculele ZF făcute pe baza datelor Transelectrica. Cea mai mare scădere a fost înregistrată luni, pe 2 ianuarie, când cererea de energie a fost cu 28% mai mică faţă de cea din ziua similară a anului trecut. Sunt mai mulţi factori care stau la baza acestei evoluţii. În primul rând, scumpirea dramatică a energiei a dus la măsuri stricte de reducere a consumului, în cazul unor industrii secţii întregi de activitate fiind închise. Datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE) arată că în primele nouă luni ale anului trecut, la nivel naţional cererea de energie a fost cu 6% mai mică faţă de 2021, fiind înregistrate scăderi ale consumului atât pe segmentul casnic, cât şi industrial.

Astfel, populaţia a consumat cu 5% mai puţină energie, iar industria cu 6%. Totodată, iarna acestui an, cel puţin până acum, a fost neobişnuit de caldă, astfel că şi consumul de energie a avut un motiv în plus de a rămâne la un nivel scăzut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO