Energie

România a închis în ultimul an centrale termo de 1.300 MW, cât Cernavodă, şi a pus 0 MW în loc

România a închis în ultimul an centrale termo de 1.300...

Autor: Roxana Petrescu

15.11.2022, 00:07 2318

Producţia de energie a României a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 7% faţă de perioada similară din 2021, timp în care puterea instalată în centralele pe surse termo a scăzut cu aproximativ 18%, de la 7.016 MW instalaţi la 5.708 MW.

În această perioadă, cu excepţia investiţiilor în proiectelor solare, cele mai multe de dimensiuni foarte mici, nu s-a pus în funcţiune absolut nicio unitate nouă de producţie a energiei, statul român mergând pe acelaşi scenariu: închideri de unităţi fără a pune ceva în loc. România s-a angajat să oprească producţia de energie pe bază de cărbuni până în 2032, în baza OUG 108/2022, ordonanţă dată pe vârf de criză energetică. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se interzice construirea unor capacităţi energetice noi de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă. Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit şi huilă, retragerea din exploatare şi închiderea capacităţii energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă de 4.920 MW, încetarea producţiei de lignit şi huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranţă şi a lucrărilor de închidere şi ecologizare pentru cariere şi mine până la data de 31 decembrie 2032“, se arată în textul ordonanţei publicate în iulie 2022. Pe de altă parte, ţinând cont de actualul context, ministrul energiei, Virgil Popescu, spunea săptămâna trecută că nu se va închide nicio termocentrală, planurile fiind de a moderniza şi conserva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO