Energie

România dispune de fonduri europene de 1,39 miliarde euro pentru proiecte de investiţii destinate modernizării sistemelor energetice, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră

România dispune de fonduri europene de 1,39 miliarde...

Autor: Roxana Rosu

08.06.2022, 16:01 278

România dispune de 1,39 miliarde euro pentru proiecte de investiţii care să vizeze modernizarea sistemelor energetice, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, prin intermediul Fondului pentru modernizare, lansat de Comisia Europeană.

Fondurile alocate României vor finanţa construirea a opt parcuri fotovoltaice şi a două turbine cu gaz cu ciclu combinat, care vor înlocui lignitul cu surse regenerabile de energie şi gaz pentru generarea de energie electrică, şi modernizarea reţelelor de energie electrică în România.

În total, Fondul pentru modernizare a alocat 2,4 miliarde euro, pentru România, Cehia (520 milioane euro), Polonia (244,2 milioane euro), Lituania (85 milioane euro), Ungaria (74,3 milioane euro), Slovacia (49,5 milioane euro) şi Croaţia (40 milioane euro).

„Fondul pentru modernizare reprezintă solidaritatea europeană în acţiune. Datorită veniturilor din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, acesta oferă rezultate concrete în practică, ajutând ţările beneficiare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectoare-cheie şi să devină neutre din punct de vedere climatic. În plus, această injecţie majoră de capital este disponibilă pentru a lansa proiecte care vor contribui la accelerarea tranziţiei noastre energetice ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia”, a declarant prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Fondul sprijină 45 de propuneri de investiţii în următoarele domenii: producţia de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea reţelelor energetice şi eficienţa energetică în sectorul energetic, în industrie, în clădiri şi în transporturi, şi înlocuirea producţiei de cărbune cu combustibili cu intensitate scăzută a emisiilor de carbon.

„Sprijinind ţările UE cele mai afectate de tranziţia energetică, Fondul pentru modernizare contribuie la finanţarea combaterii schimbărilor climatice acolo unde este cel mai necesar. În cadrul ultimului ciclu de plăţi, Fondul a pus la dispoziţie 2,4 miliarde EUR pentru sprijinirea a 45 de propuneri de investiţii, cu scopul de a ajuta statele membre beneficiare să îşi modernizeze sistemele energetice şi să îşi îmbunătăţească eficienţa energetică. BEI, în calitate de bancă a UE pentru climă, îşi exprimă satisfacţia de a lucra în parteneriat cu Comisia Europeană şi cu statele membre pentru a pune în aplicare Fondul pentru modernizare, un instrument-cheie în accelerarea tranziţiei UE către o energie curată şi în sprijinirea implementării strategiei RePowerEU recent lansate.”,a  spus Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Ambroise Fayolle.

Termenul-limită până la care statele membre beneficiare trebuie să depună propuneri de investiţii pentru a obţine sprijin din partea Fondului pentru modernizare în cadrul următorului ciclu de plăţi este 16 august 2022 pentru propuneri neprioritare (investiţii care nu intră în domeniile de prioritate ale fondului) şi 13 septembrie 2022 pentru propuneri prioritare (investiţii care intră în domeniile prioritare).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO