Energie

România fără energie: Cu un reactor oprit şi fără vânt, România importa ieri 25% din necesarul de energie

România fără energie: Cu un reactor oprit şi fără...

Autor: Roxana Petrescu

30.08.2022, 00:07 1872

Preţul energiei pentru azi a spart un nou record. După pragul de 709 euro/MWh de săptămâna trecută, energia pentru azi a ajuns la 738 euro/MWh.

Un bec din patru era aprins ieri în România de energia importată, asta în condiţiile unui consum normal, în contextul în care mai multe unităţi cheie de producere a energiei erau indisponibile.

Situaţia de ieri dovedeşte încă o dată impactul uriaş pe care lipsa to­tală de investiţii l-a avut asupra secu­rităţii energetice naţionale. Ieri, în jurul prânzului datele publicate de Transelectrica arătau următorul lucru: consumul intern era de circa 7.200 MW, producţia internă era de circa 5.400 MW, restul venea de peste graniţe. Cifrele sunt alarmante mai ales în contextul în care se anunţă o iarnă destul de dificilă pe fondul războiului din Ucraina şi al pre­siunii sporite pe care conflictul de la graniţă o pune pe accesibilitatea re­surselor energetice. La finalul săp­tă­­mânii trecute un reactor al cen­tralei nucleare de la Cernavodă, circa 10% din producţia naţională, a fost oprit.

Mai departe, în jurul prânzului funcţionau 10-15 turbine eoliene din cele 1.500 care sunt montate în România, lucru care în tabloul producţiei de energie nu însemna nici măcar 1%. Totodată, producţia de energie hidro este afectată de seceta severă. Pe hârtie, lucrurile arată bine, România având la jumătatea acestui an o capacitate de producţie de 16.663 MW. Din această capacitate însă, numai o treime injecta ieri energie în sistem. Rezultatul? Preţul energiei pentru azi a ajuns la un nou maxim istoric, 738 euro/MWh.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO