Energie

România îşi taxează din plin industria deşi deţine resursele: gazele sunt mai scumpe decât în Italia sau Ungaria, iar energia este mai costisitoare decât în Suedia

România îşi taxează din plin industria deşi deţine...

Autor: Roxana Petrescu

28.08.2018, 00:07 1271

Exportator net de energie electrică în regiune şi al patrulea cel mai mare producător de gaze la nivel european, România ajunge să-şi taxeze consumatorii industriali cu facturi la utilităţi mai mari decât cele din ţările dependende de resurse energetice.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, la finalul celui de-al doilea semestru din 2017 energia livrată clienţilor industriali din România era mai scumpă decât cea cu care erau alimentate companiile din Slovenia, Ungaria, Olanda, Bulgaria, Cehia, Finlanda şi Suedia. Cel puţin în cazul Ungariei şi al Bulgariei situaţia este aproape paradoxală în contextul în care România exportă energie electrică în aceste destinaţii.

Nici pe partea de gaze naturale faptul că România este al patrulea mare producător la nivel european nu pare să fie de vreun ajutor industriei locale. Tot statisticile europene arată că în cea de-a doua jumătate a anului trecut, o fabrică din România avea o factură mai mare la gaze decât una din Ungaria, Italia sau Marea Britanie. Situaţia este din nou greu de înţeles în contextul în care România îşi acoperă aproape în totalitate consumul intern prin producţia proprie de gaze, resursele din Marea Neagră, din zona de mare adâncime, urmând chiar să creeze un excedent de producţie. În loc să existe planuri pentru folosirea pe plan intern a noilor cantităţi, statul român depune eforturi masive pentru a construi conducte de export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO