Energie

România, la un pas de a se conecta la Coridorul Sudic de Gaze. Romgaz a semnat scrisoarea de intenţie pentru utilizarea Coridorului

România, la un pas de a se conecta la Coridorul Sudic de Gaze. Romgaz a semnat scrisoarea de intenţie pentru utilizarea Coridorului

Autor: Departamentul Economic

20.02.2019, 16:38 759

Romgaz a semnat miercuri, în Azerbadjan, scrisoarea de Intenţie prin care îşi manifestă interesul de a folosi infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea siguranţei în alimentarea cu gaze naturale şi diversificarea surselor atât pentru ţara noastră cât şi pentru ţările riverane României.

Documentul este adresată SGC Advisory Council, prezidat de Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, precizează compania într-un comunicat.

Romgaz a participat la a cincea întâlnire anuală a Southen Gas Corridor Advisory Council (SGC Advisory Council), ocazie cu care a reiterat suportul pentru dezvoltarea proiectului Coridorului Sudic, însă cu luarea în calcul a continuării infrastructurii de transport, prin finalizarea Interconectorului Bulgaria – Grecia şi a Proiectului BRUA, în contextul dezvoltării relaţiilor cu Azerbaidjan şi a potenţialului parteneriat cu compania SOCAR.

„Prin semnarea acestui document, Romgaz şi implicit România intenţionează să devină un actor important, cu rol strategic în regiune şi un partener de încredere pentru ţările implicate în realizarea acestor proiecte de anvergură. România este deja implicată în dezvoltarea Coridorului Vertical şi este interesată de preluarea unor volume importante de gaz din Coridorul Sudic. În acest context, Romgaz va continua dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu companii similare, implicate în construcţia şi exploatarea Coridorului Sudic”, declară directorul general al Romgaz Adrian Volintiru.

În cadrul vizitei oficiale efectuate de delegaţia Romgaz în Azerbaidjan, au avut loc întâlniri bilaterale cu reprezentanţii companiei SOCAR, în vederea continuării discuţiilor şi stabilirii liniilor directoare de colaborare pentru perioada următoare. Reprezentanţii SOCAR şi-au manifestat interesul de a deveni parteneri ai Romgaz în proiecte de interes comun şi de a activa nu doar în România şi Azerbaidjan, ci şi în alte ţări cu potenţial pentru ambele companii.

Adrian Volintiru a declarat: „Vizita de la SOCAR, vine în contextul identificării de noi oportunităţi de colaborare care să confere o poziţionare de importanţă strategică pentru România în regiune şi care poate oferi noi oportunităţi de afaceri pentru Romgaz. Disponibilitatea SOCAR de a identifica împreună cu Romgaz variante de colaborare, confirmă recunoaşterea companiei Romgaz ca partener solid în planurile viitoare de dezvoltare regională.”

La cea de-a cincea întâlnire a SGC Advisory Council au participat reprezentanţi ai Ministerului Energiei din România, Azerbaidjan, Turcia şi a celorlalte state implicate în proiect, alături de înalţi responsabili europeni precum şi de reprezentanţi ai Băncii Mondiale, BEI, BERD şi International Finance Corporation (IFC).

AFACERI DE LA ZERO