Energie

România, pe primele locuri la hidrogen în UE, cu investiţii potenţiale de 775 de milioane de euro

România, pe primele locuri la hidrogen în UE, cu...

Autor: Roxana Petrescu

06.04.2021, 07:00 3464

România ar putea atrage investiţii de 775 de milioane de euro pe termen lung în unităţi de electroliză a hidro­ge­nului cu o capacitate de 1.500 MW, fiind al patrulea stat european în ceea ce priveşte potenţialul în acest do­meniu. Datele sunt estimări ale Hydrogen Europe, aso­ciaţie cu sediul în Bruxelles care reprezintă la nivel euro­pean peste 260 de companii de profil.

„Dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen tre­buie susţinută prin investiţii în cercetare“, spune însă Ale­xandru Bădescu, head of on-site account manage­ment, cluster South East Europe, Linde Gaz România.

Pe primul loc ca potenţial se află Olanda, stat care şi-a anunţat oficial începutul tranziţiei de la gaz spre partea de hidrogen, urmată de Spania şi apoi de Germania.

Deşi datele prezentate de Hydrogen Europe nu cuprind şi proiectele specifice din România, pe plan local au apărut deja iniţative în acest domeniu, Hidroelectrica sau Chimcomplex fiind doar câteva dintre firmele care au hidrogenul pe listă.

Potrivit specialiştilor din domeniul energiei, Româ­nia are mai multe atuuri în ceea ce priveşte producţia de hidro­gen, mai ales cel verde. Potenţialul enorm în ener­gia regenerabilă, dar şi producţia locală de gaz, a doua cea mai mare la nivel european, alături de cei circa 50.000 de kilometri de conducte sunt aşii din mâneca României în domeniul hidrogenului, spun specialiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO