Energie

România pierde încă un greu din energie: Italienii de la Enel trec de la investiţii record la exit în numai doi ani. „Ne ducem unde reglementările susţin investiţiile“

România, Peru, şi Argentina sunt ţările din care Enel va face un exit până la finalul lui 2023, iar ieşirea din Rusia se va face la sfârşitul lui 2022.

România, Peru, şi Argentina sunt ţările din care Enel va face un exit până la finalul lui 2023, iar ieşirea din Rusia se va face la sfârşitul lui 2022.

Autor: Roxana Petrescu

23.11.2022, 00:08 4228

Ieri, pe lista greilor care pleacă din energia din România s-a mai adăugat un nume. Italienii de la Enel, cel mai puternic investitor privat în distribuţia de energie, şi-au anunţat exit-ul Acelaşi lucru l-au făcut în ultimii ani cehii de la CEZ şi americanii de la ExxonMobil.

„Am decis să ieşim pentru că am ajuns la un punct de unde creşterea era dificilă. Am epuizat spaţiul de investiţii şi am ajuns la o poziţie pe segmentul de clienţi şi producţie de energie care nu mai garanta creşterea. Nu plecăm pentru că nu ne place reglementarea“, a spus ieri Francesco Starace, CEO şi director general al Enel, în cadrul unei conferinţe de presă în Milano. Anunţul acestui exit, un cuvânt într-o prezentare de 55 de pagini, şi explicaţiile lui Starace vin după ce în urmă cu doi ani Enel anunţa un buget de investiţii semnificativ în România.

Grupul avea planuri de peste 2 miliarde de euro pentru proiecte de energie verde aici. În 2021 însă, odată cu regle­mentările introduse pentru a-i proteja pe consumatori de scumpirea energiei, tot Starace spunea clar: „Credem că măsurile pe care le-au impus autorităţile în România sunt incorecte, descurajează investi­torii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale şi trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte guverne din Europa. Dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randa­mentele vor scădea, aşa că vom fi nevoiţi să revizuim în scădere investiţiile în România.“

Ieri însă, Starace a spus că nu reglementările ar fi problema, ci potenţialul, acelaşi potenţial pe care Enel era gata să parieze 2 miliarde de euro în 2020. „Am fost în România mai bine de un deceniu, am investit, am avut rezultate. Avem cea mai bună reţea de distribuţie din ţară, cea din Bucureşti. Am investit în energia verde. Era o piaţa echilibrată. Am obţinut tot ce am putut, aşa că lăsăm loc pentru alţii“, a mai spus Francesco Starace.

Pe de altă parte însă, Starace a mai spus că grupul îşi va duce investiţiile în zonele în care reglementările merg în direcţia susţinerii tranziţiei energetice. „Autorităţile şi reglementatorii trebuie să devină facilitatori ai investiţiilor masive necesare în reţele“, a mai spus Starace. CEZ sau ExxonMobil sunt alte nume grele care au spus adio pieţei de energie din România.

Italienii de la Enel au fost primul investitor major în zona de distribuţie şi furnizare a energiei, preluând în 2005 la pachet fostele Electrica Banat şi Dobrogea, urmate de o achiziţie record a fostei Electrica Muntenia Sud în 2007. Enel a ajuns în România la un business de 1,6 mld. euro, cu peste 3 milioane de clienţi, fiind unul dintre cei mai mari investitori în energia verde.

Alături de România, Peru, Argentina şi Rusia sunt ţările din care Enel va face un exit până la finalul anului 2023, ieşirea din Rusia fiind programată pentru finalul acestui an. Mai departe, grupul va investi 37 de miliarde de euro în şase pieţe cheie: Italia, Spania, USA, Brazilia, Chile şi Columbia. Dincolo de contextul internaţional care i-a obligat pe italieni la o regândire radicală a businessului, propriile cifre îi împingeau la o reorganizare. Astfel, prin programul de masiv de vânzare de active, Enel încearcă să îşi reducă datoria până la un nivel de 51-52 de miliarde de euro la nivelul anului 2023, de la nivelul de 69 de miliarde de euro pe care îl are acum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO