Energie

România se îndreaptă, cu motoarele economiei turate, spre cea mai scumpă iarnă energetică din istorie

România se îndreaptă, cu motoarele economiei turate,...

Autor: Roxana Petrescu

08.08.2021, 00:07 17570

Contractele de achiziţie de energie pentru ultimul trimestru al anului se fac la preţuri duble faţă de începutul lui 2021, iar la Viena gazul pentru ultimul tri­mestru este de trei ori mai scump faţă de primul trimestru din 2021.

Azi, energia pentru ora 21 se cumpără de pe piaţa spot a bursei de energie din România la 1.000 de lei pe MWh, record istoric, faţă de nivelul de 220 de lei pe MWh din aceeaşi zi, acelaşi interval de anul trecut. Scumpirile de acum, redresarea economică şi creşterea cererii de resurse caracteristică sezonului rece pot transforma iarna care urmează în cea mai scumpă perioadă din istoria României, pe partea de utilităţi.

„Dacă creşterea de producţie de petrol din OPEC nu este suficientă pentru stabilizarea cererii, dacă varianta Delta a COVID nu va avea impact pe cerere şi dacă iarna va fi aspră este posibil să ne confruntăm cu cea mai scumpă iarnă din istorie. Să sperăm că nu va fi aşa!“, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT) şi membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze.

Pe partea de gaze naturale, preţul este ţinut sus de mai multe distorsiuni la nivel global, iar în zona de energie recordurile sunt atinse pe fondul scumpirii fără precedent a emisiilor de CO2, cererea crescută pe fondul redresării economice neputând fi satisfăcută doar cu energia verde. În cazul României, de exemplu, cărbunii merg la foc continuu, până la 25% din necesarul de consum fiind acoperit acum de marile centrale pe lignit din Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro