Energie

România stă cel mai mult în beznă la nivelul UE, dar distribuitorii de energie ameninţă că taie investiţiile

România stă cel mai mult în beznă la nivelul UE, dar...

Autor: Roxana Petrescu

20.09.2018, 00:07 726

România este pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei din cauza celei mai mari durate a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu electricitate a consumatorilor.

Lucrurile s-ar putea agrava în contextul în care liga companiilor de distribuţie formată din Electrica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania) avertizează că investiţiile ar putea scădea după ce ANRE a tăiat rata reglementată a rentabilităţii (RRR), factor care determină profitabilitatea companiilor de profil.

Potrivit ultimului raport realizat de Consiliul European al Reglementatorilor din Energie (CEER), România a ter­mi­nat anul 2016 cu 290 de minute de întreruperi ne­pla­nificate, aceasta fiind valoarea indicatorului SAIDI, cel mai relevant parametru în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Ungaria a terminat anul 2016 cu numai 75 de minute de întreruperi neplanificate. Sunt însă ţări a căror performanţă în ceea ce priveşte cali­ta­tea serviciului de distribuţie pare aproape ireală în contextul în care în Slovenia consumatorii au stat în beznă doar 1,7 mi­nute în 2016, acesta fiind recordul la nivel european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO