♦ România a avut vineri un preţ mediu pe piaţa spot de 212 euro/MWh. Pentru ora 21 energia s-a vândut cu preţul record de 3.328 lei/MWh (circa 680 de euro/MWh), atunci fiind estimat şi vârful de consum de energie.
Principalele motive care fac din România una dintre cele mai scumpe pieţe de energie la nivel european, cel puţin în ultima lună, sunt temperaturile extreme, deficitul de producţie şi gradul de interconectare redus cu pieţele vest-europene mult mai ieftine în perioada analizată. Impactul în facturi nu se vede pentru că piaţa este plafonată până în martie 2025. Ce ar putea însă provoca probleme este dacă fenomenul va fi de durată, spun specialiştii din piaţă.
„Seceta este principala explicaţie pentru aceste preţuri“, spun oameni din domeniu. „Mai departe, noi trebuie să ne uităm la pieţele cu care România este cuplată, vorbim de vecinii noştri, care mai departe au capacităţi de interconectare limitate cu pieţele din Vest. În restul ţărilor, interconexiunile sunt la o capacitate mai mare. În plus, perioada de vară este de obicei o perioadă de revizii, multe grupuri sunt oprite pentru mentenanţă, ceea ce generează un deficit de capacitate.“
Pentru piaţa locală, în seara zilei de 11 iulie importurile erau masive, de circa 1.400 MW, pentru că atunci când a crescut consumul, solarele au scăzut din intensitate.