Energie

România vrea să pună reactoare mici americane netestate în locul cărbunilor. Specialişti: Sunt multe necunoscute. Verificaţi-le în ţara de origine, în SUA

România vrea să pună reactoare mici americane...

Autor: Roxana Petrescu, Eduard Ivanovici

05.11.2021, 00:07 5508

România se visează deja hub regional în materie de reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR), deşi de 30 de ani statul nu a ridicat de la zero nicio centrală.

Oamenii din domeniul nuclear spun că înainte ca tehnologia ameri­cană a reactoarelor nucleare mo­dulare de mici dimensiuni (SMR) să de­vină comercială, sunt necesari circa 5-7 ani pentru cercetare-pro­iectare, 5 ani pentru construcţie, totul urmat de o perioadă de probă obligatorie de 3-5 ani.

„Acest ciclu nu poate fi scurtat fără să îţi asumi riscuri“, spun oa­menii din domeniul nuclear.

Româ­nia, alături de partenerul american NuScale, ar vrea însă ca în 2027-2028 să finalizeze construcţia primului SMR comercial, deşi varianta demo, de test, din SUA ar trebui să fie gata în 2029.

„De mai bine de 5 ani la Agenţia Internaţională de Energie Atomică de la Viena, problema utilizării SMR este intens analizată, cu specialiştii din întreaga lume. Există încă multe probleme necunoscute în aceasta filieră de reactoare nucleare, care ar trebui verificate în funcţionarea în ţara de origine (SUA, în acesta caz)“, spune un specialist cu zeci de ani de activitate în domeniul energiei nucleare.

În replică, Ministerul Energiei, Nuclearelectrica şi Romatom, forumul atomic român, fac front comun pentru a aduce local, direct în exploatare comercială, o tehnologie americană în faşă. Niciun cuvânt în schimb despre viitorul centralei de la Cernavodă.

„Planul este să plasăm SMR-urile pe fabricile existente de cărbune“, a spus ieri Virgil Popescu, ministrul intermiar al energiei.

Săptămâna aceasta, producătorul român de energie Nuclearelectrica, alături de NuScale, companie de tehnologie nucleară americană, deţinută de conglomeratul industrial Fluor, un business de 14,2 mld. dolari, au anunţat că ar urma să realizeze local un proiect bazat pe tehnologia reactoarelor modulare, care va include 6 unităţi de câte 77 MW, lucru care ar urma să creeze 3.700 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte numărul de locuri de muncă la 30.000 de persoane. În acest moment, nu există niciun astfel de reactor în funcţiune în lume, potrivit datelor de pe site-ul NuScale primul modul demo, amplasat în Idaho, urmând să înceapă să producă energie în 2029.

„În ceea ce priveşte “avantajul primului sosit”, faci rost de cunoştinţele necesare, de know-how, dezvolţi baza de producţie, lanţurile de aprovizionare şi, astfel, poţi ajuta şi alte ţări să implementeze aceeaşi tehnologie. Suntem entuziasmaţi să fim una dintre primele ţări din regiune care implementează SMR-urile NuScale, o tehnologie certificată ñ un hub pentru producţia componentelor SMR şi o serie potenţiale de proiecte în regiune, cât şi o bază pentru pregătirea bazei operative acestei tehnologii în ţări precum Bulgaria şi Polonia“, a precizat şi Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe online, fără întrebări, susţinută în cursul zilei de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO