Romgaz aduce primele piese pentru centrala pe gaze de la Iernut, o investiţie de peste 268 milioane de euro

12 mar 2018 Autor: Roxana Petrescu

Proiectul Romgaz este cea mai mare investiţie a statu­lui român în producţia de energie din ultimii 10 ani, centrala de la Iernut fiind cu atât mai importantă cu cât ea va putea echi­libra sistemul în zona de nord a ţării, acolo un­de există un deficit de producţie. Deocam­dată este sin­gu­rul proiect care va folosi gazul din Marea Neagră pentru a-l transforma într-un produs cu valoare adăugată. Ultima in­vestiţie majoră a statului în producţia de energie a fost Uni­tatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, proiect finalizat în 2007.

„Este un moment de referinţă sosirea acestui generator la Constanţa“, a spus Bela Balazs, energy management direc­tor în cadrul Romgaz, cel care se ocupă din partea com­paniei de proiectul centralei de la Iernut.

La finalul săptămânii trecute, din portul Constanţa a plecat spre şantierul de la Iernut un generator, o piesă cheie în economia întregului proiect, greutatea acestei piese fiind de 124 de tone. „Turbinele de gaz vin din Franţa, de la General Electric. În total, centrala va avea patru turbine cu gaz cu generatoa­re­le aferente, patru cazane recuperatoare pentru produce­rea de abur şi două turbine cu abur. Noua centrală va lucra la un ran­dament de 56,4%, în timp ce unitatea veche func­ţio­na la un randament de numai 38“, a menţionat Bela Balazs.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2018

 
Cuvinte cheie:
Romgaz
, centrala pe gaze
, Iernut
, productie
, energie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide