Energie

Romgaz are 4 luni de zile să decidă dacă intră în Marea Neagră, alături de OMV Petrom, şi să pună pe masă o ofertă clară pentru cel mai amplu proiect de explorare din istoria României: Neptun Deep

Romgaz are 4 luni de zile să decidă dacă intră în...

Autor: Roxana Petrescu

18.06.2021, 13:11 633

Americanii de la ExxonMobil, implicaţi alături de OMV Petrom în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, acordă un ragaz de 4 luni producătorului Romgaz pentru a veni cu o ofertă în vederea preluării participaţiei de 50% din blocul Neptun. Deja, proiectul a atras 1,5 miliarde de dolari, Romgaz intrând în locul americanilor de la ExxonMobil, în cazul în care va exista o înţelegere între cele două părţi.

“La data de 17.06.2021, S.N.G.N. Romgaz S.A. şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul acordă Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 Octombrie 2021) („Acordul de Exclusivitate”) cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Ad âncă”, a declarat Aristotel Jude, directorul general al Romgaz.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale managementului OMV Petrom, care va fi operatorul proiectului, dacă legislaţia offshore s-ar modifica azi, decizia finală de investiţii pentru blocul Neptun din Marea Neagră, durează un an de zile, primele molecule de gaze urmând să iasă abia la patru ani după luarea deciziei.

OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au investit 1,5 mld. dolari pentru explorarea blocului Neptun, aflat în zona de apă adâncă a Mării Negre.

Schimbările legislative au blocat proiectul şi i-au determinat pe americani să abandoneze această investiţie. Locul lor ar putea fi luat de Romgaz, companie de stat fără experienţă în explorarea şi producţia de gaze offshore, operatorul întregului proiect, în cazul în care oferta Romgaz va fi acceptată, urmând să fie OMV Petrom.

Potrivit datelor publice, zona economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani. Consumul aproximativ de gaze al României este de circa 10 miliarde de metri cubi. Mai departe, blocul Neptun ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO