Energie

Romgaz continuă livrările de gaze către Electrocentrale Constanţa: Şi-au plătit rata de reeşalonare

Romgaz continuă livrările de gaze către...

Autor: Dragos Suciu

05.09.2018, 13:37 208

Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a spus, miercuri, la Mediaş, întrebat fiind despre sistarea gazelor către Electrocentrale Constanţa, că problema va fi rezolvată dacă toţi factorii decizionali vor contribui la rezolvarea ei.

”Dacă toată lumea se gândeşte la cetăţeanul Constanţei găsim şi modalităţile de rezolvare a problemei. De aceasta am făcut precizarea, că e foarte important ca toţi factorii decizionali să contribuie la rezolvarea acestei probleme. Gândiţi-vă că Romgaz, exact cum v-am spus, e deţinută 70% de statul român şi restul de nişte fonduri mari de investiţii de pensii, de investitori care pun întrebări, cărora nu le place poate orice fel de abordare şi decizie. Pe de altă parte, cetăţeanul constănţean trebuie fie apărat atât de primăria Constanţa, cât şi de Radet, cât şi de Consiliul Judeţean, cât de toată lumea. Dacă ne punem cap la cap şi încercăm să rezolvăm această problemă o vom rezolva. Dacă nu, şi lăsăm numai în seama unor restanţe neachitate pentru că singurul care iubeşte cetăţeanul constănţean e Romgaz, nu rezolvăm această problemă, mai ales că avem şi alte restricţii (...) Sper din tot sufletul am aproape convingerea că se vor găsi soluţii, că lucrurile vor ieşi la liman şi vom continua livrările către Electrocentrale Constanţa”, a spus Adrian Volintiru.

Întrebat, de asemenea, dacă crede că se va pune problema preluării Electrocentrale Constanţa de către Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, din cauza datoriilor, Adrian Volintiru a afirmat că nu crede că se va ajunge la ”situaţia unei executări silite”.

De asemenea, Adrian Volintiru a adăugat, după conferinţa de presă, că Electrocentrale Constanţa şi-a plătit, la sfârşitul săptămânii trecute, rata de reeşalonare şi consumul pe două zile şi jumătate.

Romgaz a atenţionat, într-un comunicat transmis joia trecută, că neplata sumei de 985.000 de lei din reeşalonarea negociată cu Electrocentrale Constanţa „va conduce, inevitabil, la sistarea livrărilor de gaze naturale, începând cu 1 septembrie 2018”.

„Menţionăm că pe tot parcursul derulării contractului, Electrocentrale Constanţa a înregistrat datorii restante şi reeşalonate de circa 16 milioane delei. În urma reeşalonării acestor datorii pe o perioadă de 9 luni, începând cu luna august 2018 - aprilie 2019, suma de plată către Romgaz aferentă primei rate din Convenţia de eşalonare se cifrează la 985.000 de lei, cu termen de scadenţă 31 august 2018”, preciza compania.

Romgaz arăta că a efectuat, începând cu data de 1 octombrie 2017, în baza contractului încheiat cu Electrocentrale Constanţa, livrări de gaze naturale în conformitate cu solicitările clientului. „Electrocentrale Constanţa a notificat Romgaz SA că, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, nu poate să-şi onoreze obligaţiile prevăzute în Convenţia de eşalonare agreată. Ca urmare, precizăm că neonorarea la plată a primei rate a reeşalonării negociate, dată fiind situaţia financiară precară invocată în adresa transmisă către Romgaz, va conduce inevitabil şi la neplata consumului pentru luna septembrie a anului curent (consum estimat la circa 87.000 de lei pe zi). Din toate aceste considerente, Romgaz se vede obligat să recurgă la măsura de a sista alimentarea cu gaze naturale”, se mai arată în comunicat.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO