Energie

Romgaz: „Ne-am îndeplinit obligaţia de stocare gaze conform ordinului ANRE, depăşind cantitatea la care eram obligaţi”

Romgaz: „Ne-am îndeplinit obligaţia de stocare gaze...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.11.2017, 15:55 225

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale din România Romgaz spune că are înmagazinate 633,83 de milioane de metri cubi de gaze naturale, mai mult decât dublu faţă de cât era obligat. Capacitatea totală de stoc de care dispune este de 1,93 miliarde metri cubi, depăşind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toţi operatorii din piaţă.

„Romgaz şi-a îndeplinit obligaţia de stocare gaze conform ordinului ANRE, depăşind cantitatea la care era obligată să stocheze”, spun reprezenanţii Romgaz într-un comunicat de presă.

În total, incluzând depozitul Depomureş, la ora actuală România are înmagazinată o cantitate de gaze de 2,18 miliarde metri cubi, mai arată datele producătorului de gaze naturale.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit, pe 30 octombrie, nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană. Astfel, nivelul stocului minim de gaze naturale la nivel naţional este de 18,6 milioane MWH, dintre care 8,2 milioane MWh pentru clienţii finali casnici, 7 milioane MWh pentru cei noncasnici şi restul aferent clienţilor finali producători de energie termică.

Potrivit acestui ordin, Romgaz avea obligaţia de a stoca în total minimum circa 2,4 milioane MWh, echivalentul a circa 300 de milioane de metri cubi.

Romgaz este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o capitalizare de 12,1 miliarde de lei. Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO