Romgaz (SNG), producător de gaze naturale listat la Bursa de Valori Bucureşti, a lansat licitaţia în sistemul de achiziţii publice pentru un sistem informatic care să susţină intrarea companiei de stat pe segmentul de furnizare de gaze naturale.
Cu alte cuvinte un alt producător de energie controlat de stat vrea să vândă energie direct utilizatorilor casnici, după ce Hidroelectrica (H2O) a decis să intre pe acest segment în anul 2019. Compania are de atunci cea mai ieftină ofertă de electricitate.
Cererea mare pentru energia ieftină vândută de Hidroelectrica a depăşit capacitatea infrastructurii IT a companiei, ceea ce a dus la blocaje în emiterea facturilor. Unii clienţi ai Hidroelectrica nu şi-au primit facturile nici până acum, deşi au contracte cu furnizorul cu luni înainte.
“Platformă informatică gaze naturale si energie electrică” este numele contractului de 8,6 milioane de lei din Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pentru care Romgaz vrea să fie adaptat unui număr nelimitat de puncte de consum pentru distribuţia şi furnizarea de gaze naturale şi energie electrică şi să poată fi implementat într-un termen cât mai scurt, având în vedere volumul ridicat de activitate, realizată în prezent pe procese manuale de lucru. Companiile care vor să se înscrie trebuie să prezinte media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani financiari de minimum 10 mil. lei.
“Pentru a putea gestiona activităţile de furnizare şi distribuţie gaze naturale şi energie electrică, atât în regim concurenţial cât şi F.U.I., este necesară adaptarea sistemului informatic ce urmează a fi achiziţionat, în sensul asigurării funcţionalităţilor specifice fiecărui tip de activitate. Spre exemplu, sunt necesare adaptări ale funcţionalităţilor specifice pe procesele de contractare, calcul preţ, facturare în masă, notificări automate ale clienţilor gestionaţi şi raportare către A.N.R.E”, se arată în caietul de sarcini publicat în SEAP.
Compania aşteaptă ofertele până pe 10 februarie. Termenul de livrare a infrastructurii hardware necesare pentru implementare proiectului este de 45 de zile de la semnarea contractului, deci unde pe la finalul lunii martie. Termenul de punere în funcţiune a platformei este de 90 de zile de la semnarea contractului. Cu alte cuvinte spre finalul verii.
"Romgaz face un pas curajos spre piaţa de furnizare, aşa cum am anunţat încă de anul trecut. Este o nouă promisiune îndeplinită şi felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin această iniţiativă, compania îşi extinde orizonturile şi reconfirmă că energia ţării noastre trebuie să fie sigură şi accesibilă pentru toţi românii şi companiile româneşti. Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul Ministerului Energiei care intră pe piaţa românească de furnizare, după Hidroelectrica", a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
În prezent, în cadrul Romgaz se realizează activitate de furnizare şi distribuţie gaze naturale pentru un număr de aproximativ 600 locuri de consum şi, respectiv energie electrică (prin Sucursala de Producţie Energie Electrică Iernut), pentru un număr de aproximativ 400 locuri de consum.
Platforma/aplicaţia va asigura gestionarea preţurilor de furnizare, a tarifelor de distribuţie, transport sau alte tipuri de tarife care pot influenţa valoarea facturată. Acestea trebuie să poată fi introduse şi întreţinute pe perioade de valabilitate pentru fiecare emitent de factură, cu selectarea preţului sau a tarifului valabil în perioada de facturare, potrivit caietului de sarcini.
“Platforma/aplicaţia trebuie să permită introducerea şi gestionarea contoarelor şi a datelor de identificare şi tehnice ale locurile de consum, a reviziilor şi inspecţiilor necesar a fi făcute pentru fiecare instalaţie de utilizare sau loc de consum. De asemenea, trebuie să poată fi modificată starea locului de consum la nivel de instalaţie şi de loc de consum: activare, inactivare, sistare pe motive predefinite (plată, la cerere, tehnic etc.) cu menţinerea istoricului temporal al acţiunilor realizate la nivelul fiecărui loc de consum. Platforma/aplicaţia va avea posibilitatea de a emite automat notificări cu privire la termenele scadente sau restante pentru inspecţii tehnice periodice, permitere acces distribuitor pentru citire sau înlocuire contor. Notificările se vor transmite automat către operatorii interni responsabili şi, în anumite condiţii predefinite, către partenerii/clienţii externi corespunzători”.