Energie

Rompetrol vinde 51% din distribuitorul de carburanţi Dyneff din Franţa, cu afaceri de peste 2 mld. euro, către o companie din China

Rompetrol vinde 51% din distribuitorul de carburanţi...

Autor: Carol Dan

27.09.2015, 13:57 1369

Compania KMG International, denumirea fostului Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunayGas, a bătut palma cu chinezii de la China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea a 51% din distribuitorul francez de carburanţi Dyneff, care are operaţiuni în Franţa şi Spania.

„Acest acord va intra în vigoare până la sfârşitul anului curent”, potrivit unui comunicat al Dyneff.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită. Contactat de Ziarul Financiar, biroul de presă al KMG International a confirmat tranzacţia şi a arătat că aceasta are ca scop consolidarea companiei pe piaţa europeană. KMG International va păstra restul de 49% din acţiunile Dyneff.

Achiziţia de către CEFC a participaţiei de 51% din Dyneff face parte din strategia chinezilor de a se extinde pe piaţa europeană şi este „începutul unei cooperări pe termen lung într-o serie largă de proiecte între China şi Kazahstan”. CEFC are operaţiuni în sectoarele de gaze naturale, petrol şi servicii financiare în 15 state. Compania chineză are peste 20.000 de salariaţi şi o cifră de afaceri la nivelul anului trecut de 30,5 mld. euro. CEFC a fost înfiinţată în 2002. Anul trecut, 60% din veniturile companiei chineze au venit din afacerile cu petrol şi gaze naturale, 25% din operaţiuni financiare, iar 15% din sectorul procesării industriale.CEFC are birouri în Hong Kong, SUA, Singapore, Anglia, Canada, Taiwan, Malaezia, Albania, Dubai, Indonezia şi Tailanda.

KMG International are peste 7.000 de angajaţi în 12 ţări. Compania, fostă Rompetrol, a fost preluată de kazahii de la KazMunayGas în 2007.  KMG International a raportat pentru prima jumătate a acestui an o cifră de afaceri de 5,5 mld. dolari (21,9 mld. lei), în scădere cu  18%, şi a rafinat în primul semestru 2,9 mil. tone de materie primă (15.000 tone/zi). Pe plan intern, grupul KMG International mai operează o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare (staţii Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres şi baze interne) şi 230 de staţii distribuţie a gazului petrolier lichefiat. La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de distribuţie a carburanţilor în şase ţări - România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania şi Georgia, care operează sub brandurile Rompetrol şi Dyneff.

Dyneff, cel mai mare distribuitor privat de carburanţi de pe piaţa franceză, a intrat în portofoliul fostului Rompetrol în vremea lui Dinu Patriciu. Achiziţia Dyneff de către Rompetrol a avut loc la începutul anului 2006. În 2007, Rompetrol a deschis mai multe benzinării sub brand propriu în Franţa şi a investit câteva zeci de milioane de euro în reţeaua de distribuţie şi în depozite de carburanţi. Pe lângă distribuţia de carburanţi, Dyneff a devenit în acest an activă şi în zona afacerilor cu gaze naturale, obţinând în luna iulie autorizaţia de furnizare a gazelor în Franţa.

Dyneff a fost înfiinţată în urmă cu 60 de ani ca o afacere de familie, având sediul în Montepellier, sudul Franţei. Dyneff este a doua companie după cifra de afaceri din regiunea Languedoc-Roussillon. Compania are o reţea de 100 de staţii de distribuţie a carburanţilor şi o capacitate de stocare de 380.000 metri cubi în Franţa şi Spania. Potrivit presei franceze, Dyneff are în acest an o cifră de afaceri de 2,3 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO