Energie

Ruşii au găsit şase suspecţi în scandalul care zdruncină Europa după ce s-a aflat că Rusia a exportat spre Europa petrol contaminat de 2,7 miliarde dolari

Ruşii au găsit şase suspecţi în scandalul care...

Autor: Alex Ciutacu

08.05.2019, 07:00 12635

Comitetul de Investigaţii din Rusia a identificat şase suspecţi care ar fi fost implicaţi în contaminarea a milioane de barili de petrol, din cauza căreia livrările către mai multe ţări europene au fost oprite, potrivit Bloomberg.

Suspecţii, printre care CEO-ul companiei Nefteperevalka OJSC, Svetlana Balabay şi adjunctul Rustam Khusnutdinov, sunt acuzaţi că ar fi furat în mod repetat petrol în valoare de cel puţin 1 milion de ruble (15,300 dolari), în perioada august 2018 – aprilie 2019.

Patru dintre suspecţi au fost reţinuţi iar ceilalţi doi sunt căutaţi de anchetatori, potrivit unui anunţ oficial.

În lunile martie şi aprilie 2019, o parte dintre suspecţi ar fi furnizat petrol contaminat cu cloruri organice pentru a ascunde faptul că au furat petrol, potrivit anchetatorilor. Apoi, petrolul contaminat a intrat în sistemul naţional operat de Transneft PJSC.

La finalul lunii aprilie, rafinăriile din mai multe ţări din Europa de Est au refuzat să accepte petrol din conducta Druzhba, care porneşte din Rusia, pe fondul unor raporate cu privire la nivelul extrem de ridicat de cloruri din petrol. Asta a dus la oprirea legăturilor de export a Druzhba, iar furnizarea nu a fost încă reluată.

Aproximativ 30 de milioane de barili sunt contaminaţi, potrivit estimărilor companiei de consultanţă Energy Aspects.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO