Energie

Samsung a scos la vânzare unul dintre cele mai mari proiecte solare din România, un parc din Giurgiu, care a necesitat o investiţie de 160 mil. euro: Oferte au început să vină din toamnă

Samsung a scos la vânzare unul dintre cele mai mari...

Autor: Roxana Petrescu

15.12.2021, 00:07 2851

Gigantul Samsung caută cumpărători pentru un proiect solar de 45 MW din Giurgiu, unul dintre cele mai mari din România, încă din toamnă compania aşteptând oferte din piaţă. Finalizat în 2012, parcul solar din Giurgiu a necesitat o investiţie de 160 de milioane de euro, arată datele Băncii Mondiale. De atunci, costul tehnologiei a scăzut dramatic în energia solară, proiectul fiind scos la vânzare. Parcul este operat prin compania LJG Green Source Energy Alpha, care a fost preluată în 2012 de Samsung C&T Corporation. La acel moment, parcul solar era cel mai mare din România. Pe harta globală a investiţiilor Samsung în energie verde, proiectul solar din România este cel mai mare pe care grupul îl deţine în Europa, Asia şi SUA, coreenii având însă în portofoliu parcuri cu o capacitate mai mare în Canada.

„Ofertele au început să vină din toamnă“, spun oameni apropiaţi tranzacţiei. Reprezentanţii Samsung C&T Corporation şi cei ai companiei de proiect LJG Green Source Energy Alpha, nu au comentat până la închiderea ediţiei. Potrivit datelor publice, 78% din acţiunile acestei firme de proiect, LJG Green Source Energy Alpha, sunt controlate de compania Solluce România 1 BV, înregistrată în Olanda.

La rândul ei, compania Solluce România 1 BV este deţinută de către Samsung Corp.

Finalizarea proiectului din Giurgiu a coincis cu schimbarea radicală a legislaţiei de sprijin pentru energia verde, lucru care ulterior a dus la îngheţarea întregului domeniu. Mai departe, Solluce România este una dintre companiile care au decis să dea statul român în judecată, pornind de la aceste schimbări de legislaţie cu caracter retroactiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO