Energie

Sandip Biswas, CEO, Primary Mining, Liberty Steel Group: "Hidrogenul este cheia decarbonizării în general şi este cheia pentru decarbonizarea industriei noastre. La Galaţi putem produce hidrogen verde şi prin alimentarea unităţilor noastre siderurgice în mod direct putem evita problemele de depozitare şi transport"

Conferinţa ZF Liberty Galaţi Green Valley

Sandip Biswas, CEO, Primary Mining, Liberty Steel Group:...

Autor: Mirabela Tiron

04.04.2023, 12:41 440

Hidrogenul este cheia decarbonizării în general şi este cheia pentru decarbonizarea industriei noastre iar la Galaţi se poate produce hidrogen verde iar regiunea poate deveni un "Green Valley", potrivit lui Sandip Biswas, CEO, Primary Mining, Liberty Steel Group:

"Hidrogenul este cheia decarbonizării în general şi este cheia pentru decarbonizarea industriei noastre.  Lumea are nevoie de hidrogen pentru că oţelul are nevoie de hidrogen, iar lumea are nevoie de oţel. (...)  Aici, în regiunea Galaţi, putem produce hidrogen verde  şi prin alimentarea unităţilor noastre siderurgice în mod direct putem evita problemele de depozitare şi transport. Acesta este motivul pentru care ne concentrăm astăzi pe dezvoltarea Galaţiului într-un "Green Valley". Pentru a realiza acest obiectiv cu succes, vom avea nevoie de patru elemente principale. Hidrogenul trebuie dezvoltat la scară industrială  şi avem deja un bun început cu proiectele de dezvoltare proiectate de noi, de oraş, de port şi de aeroportul din apropiere. (În mod ideal, ar trebui să aprovizioneze mai multe sectoare - nu este vorba doar de oţel, ci şi de transport maritim, ciment, apărare şi aviaţie, printre multe altele.  Trebuie să dezvolte lanţul valoric - de la producţie până la preluare. Aici putem integra totul – de la potenţial masiv de energie regenerabilă  la cererea acumulată de către companiile care activează deja în regiune.  În cele din urmă, ar trebui să existe o delimitare geografică clară - Galaţiul este o zonă compactă, conectată şi are condiţiile favorabile pe care le-am menţionat mai devreme", a spus el în cadrul conferinţei ZF Liberty Galaţi Green Valley-noul pol de investiţii pentru viitor.

El a mai precizat că mai departe este nevoie de ajutor în ceea ce priveşte implementarea industrială a hidrogenului, din motivele prezentate.

"România poate fi liderul revoluţiei hidrogenului verde în Europa, dar trebuie să începem acum. În cele din urmă, capitalul uman este vital. Cel de-al treilea pilon al Pactului Verde European se referă la dezvoltarea competenţelor umane pentru a realiza tranziţia. Noi acţionăm deja prin lansarea Academiei GREENSTEEL şi a Fundaţiei GFG aici, în România, pentru a pregăti angajaţii din industria siderurgică pentru viitor şi pentru a atrage tineri talentaţi într-o industrie nouă şi ecologică. Dar avem nevoie de mai multe astfel de iniţiative pentru a crea masa critică de specialişti tehnici necesari, pe măsură ce ne îndreptăm spre un viitor al hidrogenului verde, ecologic", a mai precizat el.

Până în 2050, se estimează că cererea de oţel se va dubla faţă de nivelurile de acum zece ani, potrivit lui Sandip Biswas.

"Dacă vrem să avem o lume fără emisii nete de carbon până la acea dată, atunci nu putem face faţă acestei dublări a cererii fără schimbări radicale şi cu adevărat fundamentale în producţia primară de oţel. Vă reamintesc că ambiţia noastră este de a fi neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, nu până în 2050, ci cu douăzeci de ani mai devreme, până în 2030. (...) Noi toţi cunoaştem motivele pentru care trebuie să decarbonizăm industria. Trebuie să reducem la jumătate nivelul emisiilor în acest deceniu şi să ajungem la un nivel net zero până în 2050, dacă vrem să limităm fenomenul încălzirii globale. Chiar şi atunci, va fi o misiune la limită. Dar această tranziţie reprezintă o provocare unică pentru industria noastră".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO