Energie

Săptămâna viitoare se aleg oamenii care reglementează energia, un business de peste 10 mld. euro. Cine şi-a depus candidatura?

Săptămâna viitoare se aleg oamenii care reglementează...

Autor: Roxana Petrescu

18.04.2015, 14:59 818

Pe 23 aprilie urmează să expire mandatele a trei membri din comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), “paznicul” sectorului de energie şi gaze din România, un business de circa 13 miliarde de euro anual, de la producţia de electricitate până la transportul şi distribuţia de energie şi gaze naturale, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Printre numele vehiculate pentru ocuparea noilor posturi s-ar afla şi Alexandru Oprea, fostul director general al RCS&RDS, care s-a retras neaşteptat din conducerea operatorului de cablu după o carieră de 18 ani. 
RCS&RDS a intrat în piaţa de profil prin achiziţia mai multor parcuri fotovoltaice şi prin obţinerea licenţei de furnizare a energiei. Oficial însă, numele lui nu figurează pe lista candidaturilor depuse, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Comitetul de reglementare al ANRE este entitatea care face reglementările din sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale. Acest grup este format din şapte membri, preşedintele ANRE, 2 vicepreşedinţi şi 4 membri. 
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, săptămâna viitoare, pe 23 aprilie, expiră mandatele a trei membri din comitetul de reglementare. Este vorba despre mandatul lui Claudiu-Sorin Dumbrăveanu, Teodor Bobiş şi Carmen Filipescu.
La jumătatea anului trecut numele lui Claudiu-Sorin Dumbrăveanu a fost implicat într-un scandal alături de Gheorghe Ciubotaru, patronul Electroalfa, companie specializată în fabricarea echipamentelor pentru distribuţia de energie electrică, şi Florin Gugu, director în cadrul Enel. 
Potrivit procurorilor aproape 1,2 milioane de consumatori de energie, în special populaţia, din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu ar fi plătit în 2013 facturi cu 2,5 milioane de euro mai mari decât trebuia în urma unei înţelegeri în care actorii principali ar fi fost italienii de la Enel, ANRE, paznicul pieţei de energie, şi Electroalfa, un business de 38,7 milioane de euro controlat de botoşăneanul Gheorghe Ciubotaru.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, până azi au fost depuse următoarele candidaturi pentru ocuparea celor trei locuri: Bobiş Teodor, care face parte din comitetul de reglementare al ANRE, dar al cărui mandat urmează să expire săptămâna viitoare, Dumitru Chisăliţă, membru în consiliul de administraţie al Enel Energie şi Romgaz, Mitricof Crum, inspector pentru judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea din cadrul ANRE, Carmen Filipescu, membru în comitetul de reglementare al ANRE al cărei mandat urmează să expire, Valentin Macec, şef serviciu Transgaz, fost consilier în Ministerul Transporturilor în perioada 2012-2013 şi membru în CA-ul Tarom, Radu Ioan Puşcariu, director adjunct comercial în cadrul Electrica Furnizare Transilvania Sud, Viorel Florin Rădoi, angajat în direcţia de petiţii a ANRE, Mihai Râmniceanu, consilier într-o companie de birotică şi copiatoare, şi Virgil Muşătescu, consilier al Comitetul Naţional Român al Cosiliului Mondial al Energiei.
Potrivit unor surse din piaţă, este posibil ca lista afişată acum pe site-ul Camerei Deputaţilor să nu fie cea finală. De altfel, tot surse din piaţă susţin că unul dintre oamenii interesaţi de un post în comitetul de reglementare al ANRE ar fi Alexandru Oprea, fostul director general al RCS&RDS. Oprea s-a retras neaşteptat săptămâna trecută din conducerea companiei de cablu după o carieră de 18 ani. De altfel, RCS&RDS a făcut mai mulţi paşi în domeniul energiei electrice prin achiziţia mai multor parcuri fotovoltaice dar şi prin obţinerea licenţei de furnizare a energiei electrice.
“Nu ar fi pentru prima dată când ar apărea nume noi pe listă. Aşa s-a întâmplat şi în trecut”, spun surse din piaţă.
Un alt posibil candidat ar fi Rodin Traicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO