Energie

Scandalul creşterii preţului la energie: ANRE vrea să prelungească până la 31 martie data-limită în care pot fi încheiate contracte pe piaţa liberă de energie. Dacă nu încheie contracte noi cu furnizorii, factura consumatorilor poate creşte cu 25%

Scandalul creşterii preţului la energie: ANRE vrea să...

Autor: Răzvan Botea

04.01.2021, 19:23 548

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care data limită la care consumatorii casnici pot încheia un contract în piaţa liberalizată a energiei va fi 31 martie. Odată cu liberalizarea completă a pieţei de energie, la 1 ianuarie 2020, consumatorii casnici pot alege din ofertele concurenţiale ale furnizorilor. Dacă, însă, nu aleg niciuna dintre oferte, plătesc „preţul de serviciu”, care este cu până la 25% mai mare.

Scandalul preţului la energie a izbucnit la finalul lui 2020, când calculele Asociaţiei Energie Inteligentă au arătat că, dacă consumatorii nu aleg o ofertă concurenţială, vor plăti preţul de serviciu, care este mai mare cu până la 26%.

Asociaţia a cerut amânarea liberalizării preţului energiei electrice şi demisia conducerii ANRE pentru că nu a fost dusă o campanie de informare şi clienţii casnici nu ştiau ce au de făcut de la 1 ianuarie. Datele AEI  arătau că 9 din 10 români nu ştiau de procesul de liberalizare.

Reprezentanţii AEI au mai spus, într-o scrisoare deschisă transmisă guvernului, că ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieţei, un timp prea scurt pentru alegerea unei oferte avantajoase până la 1 ianuarie.

În propunerea de ordin, ANRE arată că clienţii casnici care aleg o ofertă din piaţa concurenţială, fie a actualului furnizor, fie a unui concurent, vor plăti totuşi, până l data intrării în vigoare a contractului, preţul de serviciu, care, în unele cazuri este mult mai mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO