Energie

Scandalul din piaţa energiei continuă: ANRE dezvăluie numele firmelor care nu au livrat energie conform contractelor. UPDATE: Răspunsul Alpiq Romindustries: ANRE a enumerat titularii de licenţe care nu s-ar fi conformat, fără a face referire la o retragere sau suspendare a licenţei. Noi avem licenţa în continuare

Scandalul din piaţa energiei continuă: ANRE dezvăluie...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

10.03.2017, 17:19 1960

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat lista titularilor de licenţă care nu şi-au respectat obligaţiile din contractele încheiate privind vânzarea cantităţilor de energie electrică tranzacţionate la începutul anului. Companiile cărora ANRE le retrage licenţele au încălcat cadrul de reglementare aferent PCSU (Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal).

Companiile sunt Arelco Power, Energy Distribution Services, KDF Energy, Alpiq Romindustries şi Three Wings, potrivit unui comunicat publicat de ANRE.

Trei dintre companiile publicate de ANRE, respectiv Arelco Power, Alpiq Romindustries şi Energy Distribution Services, au împreună o cotă de aproape 6% din piaţa concurenţială, în perioada ianuarie-noiembrie 2016, potrivit datelor ANRE.

Arelco Power a avut în 2015, ultimul an pentru care există date publice disponibile, o cifră de afaceri de 724 de milioane de lei, un profit net de 10 milioane de lei şi un număr mediu de 22 de angajaţi. Compania este controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de Robert Neagoe şi de un offshore cipriot – Robledo Investments.

Arelco Power si-a cerut insolventa in urma cu cateva saptamani. Printre motive, compania a invocat problemele cu finantarea, in conditiile in care bancile nu au mai asigurat ajutor financiar.

KDF Energy este un business controlat de omul de afaceri George Brăiloiu, cel care a intrat în atenţia publicului în anul 2011, atunci când prin intermediul KDF Energy a cumpărat manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran scoase la o licitaţie în Paris pentru suma de 405.000 de euro. Ulterior, întreaga colecţie a fost donată Bibliotecii Academiei.

La finalul lui 2016, KDF Energy, companie specializată în comerţul cu energie electrică, estima că va termina anul cu un business de 450 de milioane de lei, în contextul în care în 2015 firma a raportat afaceri de aproape 218 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Energy Distribution Services a obţinut licenţa ANRE în 2009. Alpiq RomIndustries este unul dintre cei mai „gurmanzi“ cumpărători de ener­gie ief­tină.

UPDATE: Răspunsul Alpiq Romindustries, după publicarea articolului: 

Informaţiile cuprinse în articolul menţionat mai sus sunt incorecte, precizând că ANRE retrage licenţele societăţilor menţionate în articol(incluzând Alpiq RomIndustries S.R.L.), în timp ce comunicatul ANRE, publicat pe pagina de internet vineri, 10 martie 2017,  enumera doar titularii de licenţe care nu s-ar fi conformat contractelor de pe piaţa PCSU, fără a face referire la o actuală sau potenţială retragere sau suspendare a licenţei.

”Contrar declaraţiei din articolul ZF publicat vineri, 10 martie 2017, ”Scandalul din piaţa energiei continuă : ANRE dezvăluie numele firmelor care nu au livrat energie conform contractelor, ANRE nu a retras licenţa Alpiq Romindustries  S.R.L, şi, prin urmare, Alpiq RomIndustries S.R.L. este în posesia licenţei şi continuă să îşi desfăşoare activitatea comercială în mod obişnuit. Alpiq RomIndustries are convingerea că îşi va păstra licenţa şi va continua să îşi desfăşoare activitatea comercială şi în viitor”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO