Energie

Sebastian Enache, Business Development Manager în cadrul MONSSON-PLC: Industria eoliană din România s-a dezvoltat în ultimii ani. Este o industrie care aduce investiţii şi care poate să exporte know-how

ZF Power Summit 2021:

 Sebastian Enache, Business Development Manager în...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.02.2021, 11:19 208

Sebastian Enache, Business Development Manager în cadrul companiei MONSSON-PLC, spune că industri eoliană a României poate exporta know-how şi are potnţialul de a atrage investiţii în ţară.

„Dacă acum 10 ani veneau experţi din industria eoliană din diferite ţări să ne înveţe ce să facem, acum România este un hub de know-how. Industria eoliană este o industrie care vine cu investiţii şi care poate să exporte know-how şi să devină un hub al Europei”, a spus  Sebastian Enache în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

El a adăugat că industria are nevoie de un cadrul reglementat pentru a-şi atinge potenţialul.

„Nu vorbim despre o industrie regenerabilă care caută subvenţii, ci una care are nevoi de reglementare şi două tipuri de contracte. Dacă avem cadru, investitori vor veni, la rândul lor vor angaja, vor avea subcontractori locali, deci vor contribui la dezvoltarea industriei.”

Alte declaraţii:

România va fi polul eolian şi fotovoltaic al Uniunii Europene. Zona Banatului, Satu Mare, Moldova, peste tot se vor instala eoliene şi fotovoltaice. Autoirtăţile pot spune că multe proiecte au început să fie în stadii avansate.

Proiectele regenerabile se pot dezvolta rapid, în 2-3 ani.

Investiţiile se vor face etapizat, până în 2030.

Începând cu 2023, cel puţin 500 de mega waţi pe an se pot conecta în reţea.

E momentul să mergem spre partea tehnică, de la partea politică. Trebuie să conştientizăm că tehnologia a avansat, avem o oportunitate mare să nu mai avem doar o concentrare mare de regenerabile doar în anumite părţi ale României.

Cei 6.000 de mega waţi, sunt în stadii avansat de dezvoltare. Ne propune să ajungem la peste 2.000 de mega waţi contruiţi până în 2022, jumătate din vânt ,jumătate fotovoltaic.

Sunt probleme ce trebui discutate cu autorităţile, iar pătura de reglementare trebuie să se dezvolte în acelaşi timp cu piaţa, cu proiectele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO