Monsson, unul dintre cei mai mari dezvoltatori locali de proiecte eoliene şi solare, urmează să construiască anul acesta o fabrică pentru realizarea şi asamblarea de componente din industria regenerabilă lângă fosta Mină Petrila.
Investiţia ajunge la 10 mil. euro, din care 70% reprezintă cofinanţare prin Programul de Tranziţie Justă potrivit lui Sebastian Enache, head of M&A Monsson
“Pentru 2025, avem în plan să construim o fabrică pentru realizarea şi asamblarea de componente din industria regenerabilă lângă fosta Mină Petrila. Am accesat Programul de Tranziţie Justă şi cu o cofinanare de 70% vom construi această fabrică începând de anul acesta, din iulie/iunie. Valoarea totală a învestiţiei se ridică la 10 mil. euro”, a spus Sebastian Enache la ZF Power Summit 2025.
Alte declaraţii:
♦ Piaţa de energie regenerabilă se devoltă. Este deja o piaţă matură, sunt destul de multe companii care se dezvoltă. Comparativ cu ultimii 5-10 ani, piaţa din România devine relevantă nu numai la nivel local, dar şi la nivel european din perspectivă energetică. Dacă ne jucăm bine cartea, cu siguranţă vom deveni din ce în ce mai relevanţi.
♦ Pentru noi, traziţia energetică nu înseamnă doar construcţia de parcuri fotovoltaice şi baterii, ci vorbim şi despre lanţurile de producţie, despre angajaţi.
♦ Pe lângă investiţiile pe care le facem am încercat să asigurăm creşterea domeniului, să ne asigurăm că avem o bază de selecţie corectă. Dacă în urmă cu câţiva existau aproximativ 10.000 de angajaţi în industria de regenerabile acum pentru că avem o hibridizare, partea electrică, de construcţii etc estimările sunt că numărul de angajaţi depăşeşte 50.000-70.000 în România.
♦ Pe lângă investiţiile pe care le avem, am creat şi o infrastructură educaţională de care beneficiază industria. Lucrăm cu majoritatea companiilor mari din România şi cu universităţi, pentru a introduce componenta de regenerabile în toate sferele.
♦ Pentru 2025, avem în plan să construim o fabrică pentru realizarea şi asamblarea de componente din industria regenerabilă lângă fosta Mină Petrila. Am accesat Programul de Tranziţie Justă şi cu o cofinanare de 70% vom construi această fabrică începând de anul acesta, din iulie-iunie. Este un proiect în jurul căruia am adunat mai multe companii din industrie. Noi am venit cu know-how- ul, venim cu investiţia şi sper ca până la sfârşitul anului să avem ceva functional în zona industrială. În primă fază, probabil vom avea 50-70 locuri noi de muncă, urmând ca zona să se dezvolte.
♦ Investiţia este de 10 mil. euro. Am incercat să aducem acolo o investiţie mare care să revitalizeze zona. Vom face 3 concepte – vom construi fabrica- contractul de finanţare este semnat, autorizaţia de construire se va obţine în iunie. Apoi vom construi un hub unde autorităţile din zonă pot să aibă un sediu.
♦ Pe partea de producţie care ar fi investiţiile mari atrase în direcţia tranziţiei?
♦ În momentul de faţă nu există o obligativitate a localizării. Vrei un preţ bun la energie? Dacă ai componente produse în România mai mult de 25-40% din partea care o instalezi, atunci ai un preţ cu 10% mai bun. Nu vorbim de produse chinezeşti sau europene, vorbim de componente produse în piaţa locală pe care, de ce nu, am putea să începem să le exportăm. Dar dacă nu se dau nişte avantaje pentru producţia în România, lucrurile nu se vor mişca. Este vorba de o investiţie suplimentare pe care poate sau nu să şi-o asume investitorul.