Energie

Seceta vântului? Doar 6 turbine din cele 1.500 de eoliene montate în România funcţionează acum. Energia eoliană reprezintă numai 0,2% din total. Importurile de energie sunt la peste 10%

Seceta vântului? Doar 6 turbine din cele 1.500 de...

Autor: Roxana Petrescu

20.07.2022, 11:38 3477

Datele transmise în timp real de Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, arată că în jurul orei 11:30 doar 12 MW din cei circa 3.000 MW montaţi în proiecte eoliene în România funcţionau. La o capacitate medie de 2 MW pe fiecare turbină montată, rezultă că din cele circa 1.500 de mori de vânt doar 6 eoliene funcţionează în acest moment, ponderea lor în producţia totală de energie fiind de numai 0,2%. Aceasta este o nouă zi slabă pentru producţia de energie eoliană, lucru care a dus importurile de energie la peste 10% din consum. Cele mai importante trei surse de producere de energie din aceste moment sunt energia hidro, energia nucleară şi gazul. Preţul energiei spot pentru azi este de 444 de euro pe MWh, unul dintre cele mai mari la nivel european.

Anul trecut de exemplu, a fost caracterizat de cea mai mică intensitate a vân­tului din ultimii 40 de ani, pentru anu­mite regiuni. Fenomenul care se numeşte seceta vântului este extrem de îngrijorător pentru că afectează direct producţia de energie eoliană pe care se bazează întreaga Europă pentru a scăpa de gazul rusesc.

„în unele locuri din Marea Britanie, Cehia, Irlanda, Germania sau Danemarca viteza anuală a vântului a fost cu 10% mai mică faţă de mediile din ultimii 30 de ani“, se arată într-o analiză a Euronews. Spre exemplu, ieri, în jurul prânzului energia eoliană avea o contribuţie de numai 2,5% în producţia de energie astfel că România era nevoită să importe. Tot studiile arată că sunt 80% şanse ca viteza vântului din zona Mediterană să scadă şi 50% ca acest lucru să afecteze nordul Europei dacă temperaturile globale vor creşte cu 2 grade după 2050. în contextul în care zona arctică se încălzeşte mai repede decât restul regiunilor aflate la altitudini mai joase, diferenţele de temperatură care influenţează comportamentul vântului se echilibrează. Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai mici aceste diferenţe de temperatură, cu atât vântul este mai slab.

„Din cauza acestui lucru, orice schimbare minoră în viteza vântului poate avea un impact major asupra sectorului energetic şi, în consecinţă, asupra capacităţii Europei de a-şi creşte portofoliul de eoliene“, se mai arată în analiza Euronews.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO