Energie

Secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Este rândul companiilor să contribuie la trecerea perioadei grele din energie. Estimăm că vom colecta 3,9 mld. lei în 2023

Secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Este rândul...

Autor: Roxana Petrescu

28.12.2022, 17:03 1461

OMV Petrom, Romgaz sau companiile active în domeniul rafinării vor plăti un nou impozit, banii astfel colectaţi urmând să finanţeze noi investiţii în sectorul energetic. Mai mult, chiar contribuabilii ar putea folosi banii plătiţi în scopul realizării proiectelor, a anunţat la finalul şedinţei de guvern Mihai Diaconu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

“Este rândul companiilor să contribuie la trecerea perioadei grele din energie”, a spus Diaconu, precizând că într-un scenariu pesimist sumele colectate din nouă taxă se vor ridica la circa 3,9 miliarde de lei.

“Se va colecta 60% din extraprofitul care depăşeşte cu 20% media profiturilor din ultimii patru ani”, a explicat Diaconu modalitatea de calcul.

În acest moment, producătorii de gaze plătesc oricum un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea gazului natural, dar prin acest OUG ar fi taxate şi producţia de petrol şi cea de produse petroliere.

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 9,1 miliarde de lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de 1,6 miliarde de lei din 2021. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din Româniia, a terminat primele nouă luni cu un profit net de 2,6 miliarde de lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), entitate care reprezintă interesele companiilor din industria de petrol şi gaze, spune că o nouă taxare a companiilor de profil nu va rezolva criza energetică, ci, dimpotrivă, va duce la reducerea considerabilă a bugetelor de investiţii. “Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, România are cea mai ostilă abordare din UE pentru industria de petrol şi gaze în contextul în care are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare. Neluarea în considerare a taxelor suplimentare deja intruduse este în contradicţie cu principiile Regulamentului European”, se arată într-un comunicat al FPPG. Organizaţia cere ca impozitele care sunt deja plătite de companiile de profil să fie luate în considerare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO