Energie

Situaţie tensionată în energie. Preţul energiei sparge noi recorduri chiar dacă România a ajuns să exporte masiv electricitate. Zilele acestea România a trimis peste graniţe în unele momente chiar şi 1.400 MW de energie, ceea ce echivalează cu puterea instalată a centralei de la Cernavodă. Gazul a crescut de la 17 euro la 30 de euro, iar petrolul de la 50 de dolari la 74 de dolari

Situaţie tensionată în energie. Preţul energiei...

Autor: Roxana Petrescu

23.06.2021, 00:07 4301

Energia spot pentru azi se tranzac­ţio­nează la nivelul record de 688 de lei pe MWh (peste 140 de euro), pe vârf de consum, deşi revenirea centralei de la Cernavodă la capacitate maximă con­comitent cu producţia hidro foarte bu­nă ar fi trebuit să „răcorească“ pre­ţurile.

Oamenii din piaţă spun că atâta vreme cât piaţa suportă nivelul, România fiind cuplată cu statele veci­ne, preţurile nu vor scădea.

„Jumătate din achiziţii se fac acum pe piaţa spot, la preţurile de acum. Este greu de spus că se vor schimba lu­crurile pe termen lung pentru că totul s-a scumpit, materiile prime, gazul, tot. Mai mult, pieţele sunt cuplate, deci re­giunea absoarbe energie şi la preţul acesta“, spune Teofil Mureşan, antre­pre­norul din spatele grupului E-INFRA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO