Energie

Sorana Baciu, Romgaz: În companiile de stat trebuie înţeles rolul statului ca acţionar, faţă de rolul lui ca reglementator

Autor: Roxana Rosu

17.03.2015, 00:05 448
Ponderea femeilor în consiliile de administraţie ale marilor companii a scăzut în ultimii 15 ani la 10-12% faţă de 20%, printre motive fiind lipsa de atenţie şi impresia că lucrurile merg pe un trend pozitiv când de fapt nu e deloc aşa, a declarat luni la ZF Live, Sorana Baciu, membru în consiliul de administraţie al Romgaz şi preşedinte al Asociaţiei Femeilor de Business.
 
Romgaz, cea mai valoroasă companie controlată de stat, cu o marjă de profit de peste 30% anul trecut,  este, în opinia Soranei Baciu, o companie care acţionează “cât poate de bine în condiţiile pe care le are, de companie de stat şi listată. La Romgaz s-a făcut un progres major de la listare”. Managerul adaugă că este foarte important în cazul companiilor de stat ca fiecare etaj ierarhic să-şi înţeleagă rolul şi să ia deciziile co­rect, să evite apariţia unor cazuri de corup­ţie. „Fiecare trebuie să evite orice conflict de in­te­rese, să anunţe când el apare, să existe prin­cipiul celor patru patru ochi, să existe ve­ri­ficări, să nu se încheie contracte dubioase”.
 
În acest context, experienţa de 20 de ani în business, în management ajută foarte mult, în zona principiilor de etică în afaceri, de guvernanţă corporativă. Sorana Baciu a lucrat anterior în Petrom, companie pe care o consideră, alături de OMV, un exemplu pentru guvernanţa corporativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO