Energie

Sorin Preda, Global Vision: România este în discuţii pentru noi fabrici, însă dacă preţul energiei continuă să crească, în loc să atragem, putem pierde unităţi de producţie

Sorin Preda, Global Vision: România este în discuţii...

Autor: Bogdan Alecu

24.01.2022, 10:00 1410

România are o serie de atribute care ţin de evoluţia pieţei, este o piaţă mai mare ca Ungaria, are o poziţie strategică, iar aceste atribute trebuie valorificate mai bine pentru că suntem poartă de intrare în Europa, consideră Sorin Preda, CEO al Global Vision, unul dintre cei mai activi de spaţii industriale şi logistice de pe piaţa locală.

Pe de altă parte, anul 2021 a adus preţuri imposibil de ima­ginat pentru energie şi gaz natural şi a arătat cât de vul­nerabil a devenit sistemul energetic local. Totul a ajuns la scadenţă anul acesta, costul imens al abandonului po­litic din ultimii 30 de ani faţă de evoluţia unuia dintre sec­toarele strategice ale României fiind plătit de toţi consumatorii.

Încă de la începutul anului a fost vizibilă ascensiunea fără precedent a preţului certificatelor de emisii de CO2, cu impact direct pe preţul energiei, dar abia în a doua ju­mă­tate a anului lucrurile au devenit certe. Energia elec­trică a ajuns în 2021 un bun de lux, la fel şi gazul natural. În cazul României, măsurile au fost întârziate în con­textul în care agenda politică a fost ocupată cu lupte in­ter­ne, congrese în plină pandemie sau moţiuni de cenzură.

„Lucrurile pot degenera în zona de energie şi nu că nu vom mai avea producţii noi, ci ne putem trezi cu închideri de fabrici. Sperăm ca Executivul să ia măsuri şi să intervină într-o formă corectă în economie şi să reglementeze ceea ce se întâmplă. Altfel proiectele de investiţii şi infrastructură trebuie să urmăească un masterplan. Iar acum principala problemă este că nu avem un masterplan naţional armonizat cu cerinţele investitorilor şi cerinţele globale de investiţii. Oportunităţi sunt foarte multe - spre exemplu în industria maşinilor electrice. În Ungaria s-a atras o investiţie de peste 1 miliard de euro într-o fabrică de baterii a unui investitor sud-coreean“, a spus Sorin Preda.

Chiar şi aşa, în România s-au livrat anul trecut aproape 540.000 mp de centre logistice şi industriale, iar pentru 2022 sunt programate alte 600.000 mp de astfel de centre, suficient pentru a duce stocul total la peste 6 mil. mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO