Energie

Stat contra stat. Un sfert din producţia de energie a României, ameninţată cu închiderea: Cum plătesc taxa de 2% pe afaceri companii cu pierderi de 1,3 miliarde de lei şi 18.000 de angajaţi?

Stat contra stat. Un sfert din producţia de energie a...

Autor: Roxana Petrescu

22.12.2018, 10:07 3153
Două dintre cele mai lovite companii din sectorul energetic de prevederile ordonanţei aprobată aseară prin care se introduc anumite taxe în domeniile energetic, telecom şi bancar sunt chiar ale statului român. 
 
Astfel, după ultima rectificare din 24 octombrie, Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbuni din România, va termina anul acesta cu o pierdere de 975,4 milioane de lei la venituri totale de 4,22 de miliarde de lei. Compania avea la jumătatea acestui an 13.200 de angajaţi. Practic, din nimic, CE Oltenia ar trebui să scoată 85 de milioane de lei pentru a plăti taxa impusă de guvern. Statul român controlează CE Oltenia prin Ministerul Energiei. Mai mult, compania asigură 25% din producţia de energie a României, procent imposibil de înlocuit cu alte surse, mai ales în contextul în care noua ordonanţă anulează orice apetit pentru investiţii în acest domeniu.
 
Mai departe, Complexul Energetic Hunedoara este un alt producător de energie, singurul care mai foloseşte huila, deţinut tot de statul român, care peste noapte trebuie să găsească circa 9 milioane de lei pentru a plăti taxa impusă de Guvern, taxă despre care aseară s-a spus că stimulează investiţiile şi că a fost discutată cu firmele din energie. 
 
Problema este că pentru anul acesta Complexul Energetic Hunedoara estimează pierderi de 291 de milioane de lei, fiind un mister faptul că firma nu a ajuns nici acum în insolvenţă. Aici lucrează circa 5.000 de oameni.
 
Transelectrica, monopolul naţional de energie electrică, rămâne cu casa goală după plată celor 2% din cifra de afaceri, după cum arată datele de la nouă luni. Şi Transelectrica este deţinută de statul român, având un rol cheie în menţinerea securităţii energetice a României. Compania, în al treilea trimestru al anului, a avut pierderi de 0,5 milioane de lei, la nivelul celor 9 luni profitul net fiind de 97 de milioane de lei. Aproximativ 15 milioane din rezultat însă, se vor evapora, compania fiind lăsată cu fonduri neglijabile pentru realizarea investiţiilor.
 
Întrebat aseara cum vor putea aceste firme să-şi plătească dările către stat, reacţia lui Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a fost scurtă, acesta precizând că managementul trebuie să găească soluţii de eficientizare. Managemetul acestor companii este numit de stat, format adesea din oameni cu legături politice, şi până acum nu a fost capabil să redreseze aceste companii. Mai mult, la Transelectrica ieri, în plină iarnă, a fost schimbat aproape tot directoratul companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO