Energie

Statul face bailout, pe banii companiilor strategice, pentru furnizori de energie din Cipru sau firme care nu şi-au îndeplinit promisiunile din contracte

Statul face bailout, pe banii companiilor strategice,...

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2022, 00:08 7477

Specialiştii spun că trebuie să existe reguli mai clare la intrarea în zona de comerţ cu energie „Piaţa de furnizare nu trebuie să fie o piaţă speculativă. Când e bine fac afaceri, când nu e bine închid totul şi plec.“

În încercarea de a ajuta cât mai mulţi dintre consumatorii de ener­gie şi gaze naturale în faţa exploziei preţurilor, statul român va lua bani de la companiile sale strategice pentru a-i muta în conturile furnizorilor privaţi de utilităţi. În acest din urmă club însă intră fir­me înregistrate în offshore-uri sau companii care şi-au încălcat angaja­mentele faţă de clienţi chiar din prima lună, în contextul în care oricum nu aveau gazul sau energia necesare derulării contractelor.

„Deşi mi-am făcut un contract cu Restart Energy pe partea de gaze naturale, în care promisiunea furnizorului era de a-mi asi­­gura un an acelaşi preţ, după o lună am pri­mit notificarea de scumpire“, spune una din­tre fostele cliente ale Restart Energy pe zona de gaze naturale.

Compania, controlată de omul de afaceri Armand Domuţa, a aban­donat anul trecut tot portofoliul de clienţi pe zo­na de gaz natural către ENGIE România, furnizor de ultimă instanţă, în contextul în care firma nu a mai fost capabilă să-şi asi­gu­re achiziţiile de gaz natural pe fondul scum­pirilor. În total a fost vorba despre un portofoliu de 18.000 de clienţi care, peste noap­te, s-au trezit plasaţi la alt furnizor. Iar cazul Restart nu este singular, ENGIE pre­luând în ultimele luni mai multe portofolii de cli­enţi ai unor furnizori care au ieşit rapid din piaţă. De altfel, Restart Energy a fost şi amendată de comisarii de la ANPC pentru nereguli în întocmirea facturilor de energie.

Explozia de preţ din 2021, care va con­ti­nua şi anul acesta, deşi are cu totul alte rădă­cini, aminteşte însă de episodul scum­pirii ener­giei din 2017. La acel mo­ment, o serie în­treagă de furnizori s-au văzut cu afacerile în insolvenţă sau în faliment pentru că, în ab­senţa achiziţiilor făcute, scumpirile i-au prins pe picior greşit: adică fără energie, dar cu clienţi deja contractaţi.

Criza preţului de anul trecut arată că nimic nu s-a schimbat în ce­ea ce priveşte comportamentul de piaţă al unor furnizori, în continuare cele mai multe achi­ziţii de energie fiind făcute de pe o zi pe alta, deşi la capătul firului sunt milioane de clienţi.

„Cert este că trebuie să avem reguli mai clare pentru a intra în această piaţă. Până la urmă, piaţa de furnizare nu trebuie să fie o piaţă speculativă. Când e bine fac afaceri, când nu e bine închid totul şi plec“, spune un specialist din zona energiei.

Pe zona de furnizare de gaze naturale că­tre consumatorii casnici, circa 87% din pia­ţă este controlată de E.ON Energie Româ­nia şi de ENGIE România. Restul se împarte între companii precum Premier Energy (Cipru), Gaz Vest (deţinută de Victor Dombrovschi, al cărui nume este adesea asociat cu afacerile ilegale cu deşeuri) sau Restart Energy One, compa­nie deţinută de Armand Domuţa, care nu şi-a îndeplinit obligaţiile contrac­tuale asumate în faţa clienţilor săi de gaz natural. Pe zona de energie, Tinmar Energy, com­pania controlată de omul de afaceri Au­gus­tin Oancea, va primi de la statul ro­mân sume pentru compensarea facturilor către clienţi.

Pe de altă parte, furnizorii spun că ori­cum ajutorul nu este suficient pentru a aco­peri pierderile. La celălalt capăt sunt com­pa­niile de stat, principalii finanţatori ai sche­mei de plafonare şi compensare. Spre exem­plu, Romgaz, compania care asigură jumătate din producţia internă de gaz natural, ar urma să plătească anul acesta taxe şi impozite de 7,4 miliarde de lei (1,5 mi­liarde de euro), de 4 ori mai mult faţă de anul trecut.

Nuclearelectrica şi-a bugetat la rândul ei o creştere semnifica­tivă a taxelor şi impozitelor pe care le va trimite către statul român, acţionarul ei principal. Astfel, firma crede că va avea de achitat anul acesta taxe şi impozite de 357 milioane de lei, duble faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO