Energie

Ştergerea petrolului american din lista de tarife a chinezilor este un semn al importanţei Americii pe piaţa petrolieră mondială

Ştergerea petrolului american din lista de tarife a...

Autor: Catalina Apostoiu

13.08.2018, 00:05 743

Eliminarea ţiţeiului american din lis­ta de bunuri vizate de tarife ale chi­ne­zilor revelă faptul că America a deve­nit prea importantă pe piaţa pe­tro­lieră pen­tru a putea fi ignorată, scrie Bloomberg.

La mai puţin de două luni după ce a ameninţat cu impunerea de tarife pe importurile de ţiţei american, China, cel mai mare cumpărător de petrol al lumii, a renunţat la această idee. Numai pro­duse petroliere ca benzina şi moto­rine vor fi ţintite de tarife pe 23 august, asta după ce cum­pă­rătorii ţării au început să evite im­porturile ameri­cane pentru a scăpa de riscul tarifelor.

Intenţia iniţială a Chinei de a lua în vizor ţiţeiul ame­rican venise într-o pe­rioadă dificilă pentru cum­pă­ră­torii ţării.

„SUA sunt şi vor rămâne principala sursă de producţie în creştere de ţiţei la nivel mondial. China se teme astfel să ia o decizie care ar ajunge să-i afecteze sever industria locală de rafinare“, remarcă Den Syahril, analist la FGE.

Înainte de războiul tarifelor, expor­turile de ţiţei american în China urca­seră la 15 milioane de barili în iunie, cel mai ridicat volum din 1996, China de­venind astfel cel mai mare cumpărător de ţiţei american.

Între timp, boomul petrolului de şist a împins producţia americană la un nivel fără precedent de 11 milioane de barili pe zi luna trecută, plasând-o alături de alţi producători de top. Avansul pro­ducţiei a dus de asemenea la scăderea costului importurilor de petrol american relativ la importuri din alte zone.

Michal Meidan, analist la Energy Aspects, avertizează însă că China ar putea ezita totuşi să-şi crească achi­zi­ţiile de petrol ame­rican, pentru că acesta ar putea fi ţintit pe viitor dacă tensiunile cresc.

Un declin al ope­raţiunilor rafi­nă­riilor inde­pen­dente chinezeşti a crescut preţurile unor produse pe­troliere pe plan local. În plus, sancţiunile americane care vizează exporturile de petrol din Iran reprezintă un alt risc.

Astfel, ţiţeiul american oferă rafină­riilor chineze o alternativă bună şi abun­dentă, arată Sophie Shi, analist la IHS Markit. „Dacă această resursă ar fi în­treruptă, China ar deveni dependentă exclusiv de Arabia Saudită, ceea ce pare prea riscant“.

Preşedintele chinez Xi Jinping îndeamnă gianţii energetici ai ţării să-şi crească producţia de petrol şi gaze în condiţiile unei dependenţe din ce în ce mai mari a ţării de importuri.

Daniel Hynes, analist Australia & New Zealand Banking Group, arată că China va aplica tarife pe ţiţeiul american numai ca soluţie de ultimă instanţă în războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.

În ceea ce priveşte gazele naturale lichefiate, o piaţă pe care America devine de asemenea din ce în ce mai importantă, SUA au o oportunitate de a acoperi o mare parte din cererea chineză pentru că Beijingul caută să-şi diversifice sursele de aprovizionare, iar exportatorii americani reprezintă în prezent o cotă redusă din importurile ţării, declară Hugo Brennan, analist Verisk Maplecroft, pentru CNBC.

Administraţia Trump a făcut recent paşi pe piaţa chineză, China acordând permisiunea giganţilor săi de stat să negocieze contracte pe termen lung cu exportatorii americani de GNL.

Amenţarea Chinei de a impune tarife de 25% pe GNL americane ar putea complica însă situaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO