Energie

Strategia 2030 a OMV Petrom: Creştere anuală medie de 5-10% a dividendului, investiţii de 11 miliarde euro, operaţiuni cu emisii zero de carbon, demararea producţie de gaze din Marea Neagră în 2026/2027

Strategia 2030 a OMV Petrom: Creştere anuală medie de...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2021, 09:42 455

OMV Petrom a publicat marţi strategia pe următorii 9 ani, inclusive politica de dividende, compania angajându-se să crească dividendul de bază pe acţiune cu 5-10% în medie pe an până în 2030, plus dividende speciale, în funcţie de condiţiile din piaţă.

Potrivit Strategiei 2030, dividendele totale sunt estimate să reprezinte aproximativ 40% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare ale companiei din 2022-2030 in scenariul de baza privind preţurile.  

Potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg, un investitor care a cumpărat acţiuni Petrom pe 3 septembrie 2001, în prima şedinţă de tranzacţionare a com­paniei la BVB, are astăzi un randament cu dividende reinvestite de aproximativ 1.340%, adică un ran­dament anualizat de 14,26%. Ca  preţ, acţiunile SNP au urcat de la aproximativ 0,07 lei pe unitate la aproximativ 0,45 lei în prezent, adică o creştere de circa 560%, potrivit datelor de la Bloomberg.

Compania a distribuit un dividend de 0,031 lei pe acţiune pentru anul 2020, echivalentul unui randament de circa 7%. Valoarea totală a dividendelor a fost de 1,8 miliarde de lei.

În plus, compania îşi propune operaţiuni cu emisii zero de carbon până în 2050, un plan de investiţii de 11 miliarde euro până în 2030, investiţii de 3,7 miliarde euro pentru proiecte cu emisii de carbon reduse şi zero până în 2030, plus, ponderea gazului natural in mixul de productie de hidrocarburi al companiei va creste pana la aproximativ 70%, tinand cont de rolul esential al gazelor naturale de combustibil de tranzitie in mixul energetic din Romania.

„Astazi anuntam Strategia noastra 2030, care va transforma OMV Petrom intr-o companie energetica integrata, cu emisii reduse de carbon, aducand valoare tuturor partilor noastre interesate. Pentru a realiza acest lucru, vom investi 11 miliarde euro pana in 2030, cel mai mare plan de investitii private in sectorul energetic din Romania, peste 35% fiind destinate oportunitatilor cu emisii de carbon reduse si zero. Strategia este construita pe trei directii: Tranzitia catre o afacere cu emisii de carbon reduse si zero, Dezvoltarea regionala a gazelor naturale, Optimizarea afacerii traditionale. Investitia noastra de lunga durata in inovare si in oamenii nostri, precum si angajamentul nostru fata de comunitatile in care ne desfasuram activitatea vor contribui semnificativ la aceasta transformare”, a declarat Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom.

Ea a adăugat că strategia va avea patru rezultate definitorii. In primul rand, va genera o crestere semnificativa a fluxurilor de trezorerie, in timp ce va dezvolta noi afaceri, cum ar fi biocombustibilii, energia din surse regenerabile si mobilitatea viitorului si va testa noi tehnologii. In al doilea rand, va sustine politica de dividende. In al treilea rand, va avea un impact semnificativ asupra tranzitiei catre o afacere cu emisii mai reduse de carbon si va reduce intensitatea emisiilor noastre de carbon in toate segmentele de activitate. In al patrulea rand, va consolida securitatea aprovizionarii cu energie a Romaniei si a Europei de Sud-Est, precum si rezilienta energetica a UE.

Potrivit strategiei, OMV Petrom  va pune in functiune mai mult de 1 GW de capacitate de energie din surse regenerabile pana in 2030. De asemenea, compania intentioneaza sa depaseasca 15% biocombustibil din productia totala de combustibil in 2030 şi va dezvolta o infrastructura de mobilitate cu emisii reduse de carbon, cu peste 500 de puncte de alimentare cu combustibili alternativi. Aceasta include cea mai mare retea pentru vehicule electrice din regiunea operationala a OMV Petrom pana in 2030, precum si mobilitatea GNL si investitiile GNC.

De asemenea, expansiunea regională a OMV Petrom în activitatea de Explorare si Productie până în 2030 se concentrează pe zona Marii Negre, despre care se estimeaza ca detine resurse semnificative. Dezvoltarea Neptun Deep este cel mai important proiect strategic al companiei. Sub rezerva deciziei finale de investiţie in 2022/2023, prima producţie de gaze e aşteptată aproximativ patru ani mai târziu.

Estimarea actuala a companiei in ceea ce priveste resursele recuperabile este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investitiilor este de asteptat sa fie mai mica de 2 miliarde euro. Productia la platou este estimata la aproximativ 70 mii barili echivalent titei pe zi net pentru OMV Petrom.

Proiectele in blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria si in blocul II offshore din Georgia sunt, de asemenea, asteptate sa progreseze, in timp ce va continua explorarea regiunii extinse a Marii Negre.

Per ansamblu, contributia proiectelor regionale de crestere la EBIT CCA excluzand elementele speciale este estimata la aproximativ o treime in 2030.

Petrom a raportat un profit net de 1,29 miliarde de lei pentru anul 2020, în scădere cu 64% faţă de anul precedent şi afaceri de 19,7 mld. lei, minus 23%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO