Energie

Strategie de ţară made in Ro. În cel mai crunt an pentru preţul gazului, cu un minim de producţie internă, România a exportat gaze de 250 mil. euro. Valoarea este de 15 ori mai mare faţă de 2020. Aproape 1 mld. metri cubi au plecat peste hotare

Strategie de ţară made in Ro. În cel mai crunt an...

Autor: Roxana Petrescu

06.06.2022, 00:07 5128

România a exportat anul trecut gaze naturale în valoare de 250 de milioane de euro, arată datele de la INS, o sumă de peste 15 ori mai mare faţă de cea din 2020.

Mai departe, datele din ra­poartele lunare ale Autorităţii Na­ţionale de Regle­mentare în dome­niul Energiei (ANRE) arată că România a trimis la export 0,8 mi­liarde de metri cubi de gaz natural, o cantitate de peste 5 ori mai mare faţă de 2020, din aprilie până în august volumele exportate crescând expo­nenţial faţă de perioadele lunare similare din 2020. Raportată la con­sumul total de gaze al României din 2021, cantitatea exportată reprezintă circa 6% din cererea internă.

„Este imposibil ca la această valoare de export să nu fie inclusă producţie internă“, spun specialiştii din sector. “

În lunile de vară s-a văzut clar creşterea exporturilor, cel mai probabil cantităţile fiind înmagazinate în Ungaria şi apoi importate local, dar la preţurile de iarnă“, mai cred oamenii din sector.

Unele cantităţi s-ar fi întors în piaţă, dar la preţuri mai mari. Programul a fost prelungit până la finele anului 2023.

Mai departe, tot sursele din piaţă, spun că una dintre companiile posibil implicate în activitatea de export a gazelor naturale ar fi MET Energy România. Compania, parte a grupului elveţian MET, a terminat anul trecut cu un business de 2,4 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mare faţă de 2020, arată datele de la Ministerul Finanţelor.

Pe data de 6 iunie, după apariţia articolului în ediţia tipărită a ZF, MET Energy România a făcut următoarea precizare:

MET Energy România nu a realizat pe parcursul anului 2021 activităţi de export de gaze naturale. Activitatea companiei a vizat acoperirea nevoilor de consum ale clienţilor săi de pe piaţa locală, oferind cele mai bune condiţii contractuale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO