Energie

SUA: Gazele naturale sunt acum atât de ieftine încât posibilii cumpărători sunt plătiţi să le preia

SUA: Gazele naturale sunt acum atât de ieftine încât...

Autor: Catalina Apostoiu

08.04.2019, 00:05 1006

Atâta timp cât Statele Unite se bazează pe petrol, producătorii se vor confrunta cu un excedent de gaze naturale.

În vastul Bazin Permian, în vestul Texasului, cumpărători şi vânzători se adună pentru vânzarea de volume uriaşe de gaze naturale, destinate încălzirii locuinţelor, generării de electricitate şi pentru fabricarea de produse chimice, scrie Quartz.

În ultima vreme însă a apărut o problemă. Wholesalerii cumpără petrol, dar nu se uită la gaze naturale, un produs secundar natural al procesului de extracţie de petrol. Supraproducţia de petrol, dublată de închiderea unei conducte existente pentru lucrări de întreţinere, i-au lăsat pe producătorii de petrol cu un volum atât de mare de gaze, încât aceştia nu ştiu ce să facă cu ele.

Permianul nu este cel mai mare câmp petrolifer al ţării, dar acolo sunt produse în acelaşi timp volume mari de gaze, iar regiunea duce lipsă de conducte pentru transportul acestora.

Atât producţia de petrol, cât şi cea de gaze au înregistrat mai mult de o dublare, la niveluri record, în ultimii cinci ani, însă infrastructura din regiune nu a ţinut pasul cu această creştere. Supraoferta a împins preţurile gazelor naturale în teren negativ, astfel încât cei care vând plătesc clienţilor cu capacităţi suplimentare să preia gazele.

O combinaţie de probleme legate de echipamente şi cerere slabă a dus la scăderea puternică a preţurilor gazelor în vestul Texasului, acestea atingând la începutul lunii un minim record de -3,38 dolari pe BTU, după aproape două săptămâni de preţuri negative.

În circumstanţe normale, gazele sunt transportate către vest prin gazoductul El Paso către compresoare din New Mexico. Însă din cauza unor probleme legate de echipamente la două astfel de staţii volumul de gaze care poate fi procesat a scăzut.

Cele două staţii sunt aşteptate să-şi reia activitatea în scurt timp, dar ar putea fi prea târziu din moment ce cererea în scădere de gaze pentru încălzire, în condiţiile sosirii primăverii, a creat o piaţă a cumpărătorilor, şi una care priveşte din ce în ce mai mult către energia eoliană ca substitut.

Atâta timp cât Statele Unite se bazează pe petrol, producătorii se vor confrunta cu un excedent de gaze naturale.

Conductele aflate în plan ar urma să ajute la menţinerea sub control a procesului de extracţie, însă acestea nu vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Chiar şi atunci, volumele de gaze vor fi atât de mari, încât vânzătorii nu vor şti ce să facă cu ele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO