Energie

Subiectul zilei de joi, 27 august: România plăteşte pe importurile de petrol 3,5 mld. €. Barilul ieftin ar putea înjumătăţi factura şi ar elibera 1 mld. € în economie

Autor: Roxana Petrescu

27.08.2015, 13:00 1583

Importul de petrol a reprezentat 6% din valoarea totală a importurilor (58 mld. euro) pe care România le-a realizat anul trecut, acesta fiind unul dintre principalele surse de deficit comercial în contextul în care exporturile de petrol sunt aproape inexistente.

În total, prin conductele din România a fost pompat anul trecut petrol străin de 3,5 miliarde de euro, peste 60% din această valoare fiind bifată de un partener străin, Kazahstanul, pro­prie­ta­tul Rompetrol şi al celei mai mari rafinării locale. Prăbuşirea barilului de petrol sub 50 de dolari ar putea înjumătăţi această factură, în contextul în care majoritatea oamenilor din domeniu  văd petrolul jucând anul acesta în intervalul 50-60 de dolari. Media anului trecut a fost de aproape 110 dolari pe baril.

„Preţul scăzut al pe­trolului are impact în eco­nomie pe mai multe paliere. În general, o scădere a pre­ţului petrolului gene­rează preţuri mai mici la materii prime, fapt ce atrage după sine costuri reduse pentru business. Acest lucru duce, în ultimă instanţă, la creş­terea puterii de cumpărare a consumatorului. Totodată, creş­terea puterii de cum­pă­rare are ca efect gene­rarea mai multor locuri de muncă”, crede Farrukh Khan, partener coordonator audit şi servicii de risc din cadrul Deloitte România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO