Grupul sudez OX2, unul dintre numele noi care au intrat pe piaţa locală odată cu relansarea investiţiilor în energia verde, a încheiat primul acord de vânzare a unui proiect eolian onshore de 99,2 MW în România către Nala Renewables, un joint-venture între Trafigura Group, una dintre cele mai mari companii independente de tranzacţionare de mărfuri din lume, şi fondul de investiţii IFM Net Zero Infrastructure Fund.
Acordul include construcţia parcului eolian, iar valoarea contractului este de 214 milioane euro.
Proiectul are asigurat accesul la reţea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023, suedezii fiind responsabili de construcţia parcului eolian, care va începe în T3/2024, în timp ce punerea în funcţiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026.
Tranzacţia include un acord PPA pe 12 ani cu o corporaţie multinaţională. Acordul acoperă o parte semnificativă din producţia de energie electrică generată de parcul eolian.
„Finalizarea primului parteneriat OX2 în România consolideaza poziţia noastra pe o piaţă în ascensiune. Prin gestionarea întregului ciclu de viaţă al proiectului, de la dezvoltare la operare, asigurând şi un PPA (contract bilateral pe termen lung) pe 12 ani, creăm valoare tangibilă şi pe termen lung contribuind semnificativ la tranziţia energetică”, spune Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, Country Manager OX2 România.
Producţia anuală de energie a parcului eolian este de aproximativ 312 GWh, acoperind consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării şi contribuind la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor transmise luni de OX2.
„Este o tranzacţie emblematică pentru Nala, care demonstrează şi capacitatea noastră de a garanta active contractate şi de a profita de cererea tot mai mare de PPA-uri pentru energie regenerabilă din partea organizaţiilor multinaţionale”, adaugă Remy Verot, Director Operaţional al Nala Renewables.
OX2 are în derulare un proces de vânzare a unui alt proiect eolian de dimensiuni similare, situat în aceeaşi regiune din estul României, iar tranzacţia este preconizată să se încheie în ultima parte a anului.
OX2 a intrat pe piaţa românească în 2021. De atunci, compania a format o echipă locală şi şi-a mărit portofoliul la cinci proiecte eoliene onshore, cu o capacitate totală de 620 MW.