Energie

Ţara “morilor de vânt”: parcurile eoliene au ajuns la o capacitate de 1.000 MW după investiţii de peste 1,5 miliarde de euro

Ţara “morilor de vânt”: parcurile eoliene au ajuns la o capacitate de 1.000 MW după investiţii de peste 1,5 miliarde de euro

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2011, 11:15 2978

Capacitatea parcurilor eoliene funcţionale în România a ajuns la 1.009,5 MW, cu 40% mai mare comparativ cu cea a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, investiţiile depăşind 1,5 miliarde de euro dacă se ţine cont de faptul că fiecare MW instalat costă între 1,5 şi 1,7 milioane de euro. Datele Transelectrica arată că în acest moment funcţionează 11 parcuri eoliene, toate fiind localizate în Dobrogea.

Cehii de la CEZ au cel mai mare parc eolian cu o capacitate de 387,5 MW în comuna dobrogeană Fântânele, în total funcţionând 155 de turbine de câte 2,5 MW fiecare.

Următorul ca mărime este parcul realizat de Energias de Portugal în comuna Peştera. Investiţia are o capacitate de 90 de MW şi cuprinde 30 de turbine eoliene. Tot Energias de Portugal mai are două parcuri eoliene de câte 69 de MW fiecare la Cernavodă.

Spaniolii de la Iberdrola au pus şi ei în funcţiune un parc eolian de 80 de MW în localitatea Mihai Viteazu. Italienii de la Enel au trei parcuri eoliene, fiecare de câte 70 de MW, precum şi unul mai mic de 34 de MW, toate situate în Tulcea.

Petrom, cea mai mare companie din România, figurează la rândul ei pe lista Transelectrica cu un parc eolian de 45 de MW în comuna dobrogeană Dorobanţu. Cel mai mic parc eolian ca şi capacitate din lista Transelectrica este deţinut de ButanGas. Acesta are 25 de MW şi este localizat în Siliştea, Dobrogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO