Energie

Teofil Mureşan, preşedinte E-INFRA: Lispa tehnologiei va fi unul dintre cei mai penalizatori factori pentru sectorul energetic

Teofil Mureşan, preşedinte E-INFRA: Lispa tehnologiei...
17.02.2020, 14:28 211

Teofil Mureşan, preşedinte E-INFRA, este de părere că lipsa tehnologiei din sectorul energetic va fi unul dintre factorii penalizatori ai sectorului. De asemenea, preşedintele E-INFRA a spus că în umrătorii 10 ani sectorul energetic nu va mai beneficia de atât de multe subvenţii ca în prezent.

„Lispa tehnologiei va fi unul dintre cei mai penalizatori factori. Peste 10 ani văd sectorul energetic cu mai puţină subvenţie decât are acum. Spre exemplu, parcurile solare pot fi subvenţionate nu doar prin certificate verzi ci şi dacă lângă parc se face şi înmagazinarea energiei”, a spus Teofil Mureşan în cadrul evenimentului Power Summit 2020.

 

Alte declaraţii:

Va trebui să găsim echilibru între cost şi siguranţă. Cred că energia trebuie privită ca orice business şi nu atât de stragetic ca în trecut. Pentru asta trebuie să analizăm trendurile – unul dintre ele e interconecatarea, pe care o putem vedea nu doar între ţări. Se construiesc mari proiecte nu doar în energie, ci şi în gaz sau telecom. Acestea fac ca riscul investiţional într-o ţară să fie diminuat prin importuri – exporturi, iar costurile să fie oarecum regionale.

Nu trebuiw să ne gândim că România trebuie să producă cât consumă. Indiferent cât producem, dacă energia produsă în afară va fi mai ieftină o să importăm, şi invers. Interconexiunile sunt un trend care se întâmplă. Noi nu suntem chiar în fruntea lor, deci poate va trebui să găsim modalităţi să ne conectăm.

Un alt trend este penalizarea poluării. Nu cred că se va schimba această politică. Pentru că în momentul în care ai 45% costuri cu certficiatele de carbon este greu. Regenerabilele vor fi în curând fără subvenţii, parcurile solare nu vor mai fi subvenţionate de unde şi unele ţări vor intra în joc.

În 10 ani jucătorii de acum din sector nu vor mai fi focusaţi pe producţie şi disrtibuţie, ci vor avea servicii mai performante, iar furnizarea va fi un loc cu bătălii grele. Consumatorul va opta pentru companii care vând utilităţi, iar ţările vor fi puternic interconectate iar importul şi exportul de gaz, pentrol, vor fi tot mai mari.