Energie

Teofil Mureşan, president E-INFRA, Nova Power & Gas: Planurile noastre sunt ca până în 2026 să avem capacităţi de producţie de energie fotovoltaică, în special, în Transilvania, de aproximativ 300 MW

ZF POWER SUMMIT '21

Teofil Mureşan, president E-INFRA, Nova Power & Gas:...

Autor: Miruna Diaconu

24.02.2021, 11:11 458

Teofil Mureşan, president E-INFRA, Nova Power & Gas, spune că până în 2026 compania Nova pregăteşte capacităţi de producţie de energie fotovoltaică, mai ales în zona Transilvania, de circa 300 MW, dar şi centrale pe gaz.

„ Planurile noastre sunt ca în 2026 să avem capacităţi de producţie de energie fotovoltaică în special în Transilvania, de aproximativ 300 MW şi centrale pe gaz sau cu turbine care pot să fie parţial transformate în hidrogen de aproxiamtiv 300 MW. Sunt planuri îndrăzneţe, dar credem în acest mers, această strategie. Luăm în calcul toate formele de finanţare clasice, bancară, în parteneriat cu fonduri de investiţii sau chiar bani din bursă, când vom ajunge în faza de implementare, până în acel moment, pe proiectele pe care lea vem în derulare, proiecte mai mici, chiar dacă sunt de zeci de MW vom merge pe finanţare din împrumuturi bancare şi sperăm să vină cât mai curând clarificări privind politica de sprijin a Uniunii Europene privind România sau a guvernului român, speram ca în curând să apară schemele de sprijin pentru regenerabile sau pentru regenerabile la pachet cu gaz sau hidrogen”, spune Teofil Mureşan, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit.

Alte declaraţii:

♦ Deşi domnul Timmermans ne-a spus viziunea despre gaz, atât lui cât şi domnului Virgil Popescu, cum facem acei de 2-3.000 de MW ]n regenerabili pe care îi dorim, plus reducerea de producţie pe cărbune să fie fezabilă. Interconectările pot să suplinească parţial, că parţial prin tehnologie, centralele aoliene şi fotovoltaice îşi îmbunătăţesc funcţionarea, atunci capacităţile de rezervă ar putea fi mai reduse, dar compromisul e clar, ca să putem facem 3.000 MW în regenerabil, trebuie să construim în jur de 3.000-4.000 MW în gaz. Cum putem face acest lucru pentru că nu avem un plan, dacă nu avem scheme de subvenţie, dacă nu avem politici prin care Transelectrica să îşi construiască liniile de 400, ca dispecer am văzut că nu poţi peste noapte să găseşti soluţii doar din reţele la mii de MW sau să reglezi sistemul când se opreşte vântul. Centralele pe gaz pot fi un ajutor de tranziţie, după o perioadă de timp ele prin reducerea timpului de funcţionare, ele intră în echilibrare, reducerea poluării s-ar respecta prin reducerea timpului de funcţionare, fiind rezervă de sistem pentru regenerabilă.

♦ Toţi aceşti paşi care trebuie făcuţi trebuie începuţi cu ceva, cred că primul lucru pe care ar trebui să îl facă Guvernul este să clarifice schemele de subvenţie, pot fi scheme de subvenţie dacă centralele de gaz sau regenerabile le palsezi în locuri de sistem deficitare pentru care Transelectrica nu ar trebuie să investească, foste paltforme industriale, sau dacă sunt combinate la locul de producţie centrale pe gaz cu centrale regenerabile.

♦ În felul acesta, pachetele de sprijin, prin certificate verzi, fonduri nerambursabile, depinde cum ies calculele ca proiectul să fie bancabil, acesta va fi driver-ul care să împingă lucrurile, care să împingă lucrurile şi de la sine, nu doar prin politici în care statul intervine masiv, s-ar putea ca în timp producţia de energie electrică să fie mai mare decât cererea şi produsul numit MW/oră să fie ca orice altă marfă într-o piaţă competitivă, în care preţul se va crea corect şi va fi difereţiatorul între cei care fac ivnestiţii inteligente şi cei care vor trebui să închidă anumite unităţi de producţie.

♦ Luăm în calcul toate formele de finanţare clasice, bancară, în parteneriat cu fonduri de investiţii sau chiar bani din bursă, când vom ajunge în faza de implementare, până în acel moment, pe proiectele pe care lea vem în derulare, proiecte mai mici, chiar dacă sunt de zeci de MW vom merge pe finanţare din împrumuturi bancare şi sperăm să vină cât mai curând clarificări privind politica de sprijin a Uniunii Europene privind România sau a guvernului român, speram ca în curând să apară schemele de sprijin pentru regenerabile sau pentru regenerabile la pachet cu gaz sau hidrogen.

♦ Investiţiile pe care le  avem acum sunt localizate în parcuri industriale în care parţial energia produsă este consumată local.  Ceea ce vrem noi să facem este energia să vindem în sistem, de ce Transilvania, pentru că e deficititară din punct de vedere energetic.

♦ Dacă mixul nostru energetic va avea un preţ mai mic decât preţul zonei, va putea să exporte energia asta, nu cred că va avea o cădere atât de dramatică în zona industrială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO