Energie

Termocentrala cu cel mai mic cost de producţie, care se poate bate cu hidrocentralele din România

Termocentrala cu cel mai mic cost de producţie, care se...
26.01.2014, 00:51 3211

Rovinari este cea mai eficientă termocentrală din România, cu cel mai mic cost de pro­ducţie care se poate lupta de la egal la egal cu multe dintre hidrocentralele controlate de Hidroelectrica. În timp ce la Turceni, cea mai are termocentrală din România, căr­bu­nele este transportat de la 20-25 de kilo-metri, la Rovinari lignitul vine de la 7 kilo­metri, de la patru mine care înconjoară un­i­tatea, Rovinari, Tismana, Pinoasa şi Roşia.

De exemplu, potrivit unor informaţii furnizate de Hidroelectrica, cel mai mic cost de producţie pe MWh este realizat la sucursala Porţile de Fier, care administrează cea mai mare hidrocentrală din România, şi era de 73 de lei anul trecut. La Haţeg însă, un MWh costa aproape 410 lei, ceea ce înseamnă de peste 2,5 ori mai mult decât costurile termocentralei Rovinari.

„La Rovinari avem cel mai ieftin MWh dintre toate termocentralele noastre şi este de 155 de lei. La Turceni, costurile ajung la 190-200 de lei pe MWh, iar la Işalniţa avem un cost de 220-240 de lei“, explică Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, structură înfiinţată în 2012 prin alipirea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu minele de cărbuni ale SNLO.

„La Rovinari avem 1.800 de oameni din care 300 sunt femei. Centrala asigură circa 10% din producţia de energie a României“, spune Ion Pisc, directorul general al Sucursalei Electrocentrale Rovinari. Pisc lucrează de 33 de ani la Rovinari. „Între ’85 şi ’89 eram milita­rizaţi, adi­că aveam lângă noi soldaţi înar­maţi care ne supravegheau. Directorul avea omolog un comandant. Asta era să nu care cumva să faultăm sistemul“, îşi aminteşte Pisc. Spre deosebire de Turceni, care nu a atras niciun investitor pentru grupul nou dorit, la Rovinari chinezii ar putea construi o termocentrală de un miliard de euro. Proiectul este încă în faza de analiză, iar costul mic de producţie datorat apropierii carierelor de exploatare de lignit este un avantaj semnificativ. Una dintre carierele care alimentează Rovinariul cu lignit este Roşia.

 

Citiţi aici reportajul ZF de la termocentralele din Gorj, “locul care aprinde România”.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO