Energie

Topul celor mai mari companii româneşti din Iaşi. Din primele zece, numai trei produc, restul fac comerţ

Topul celor mai mari companii româneşti din Iaşi. Din...
08.05.2016, 00:08 6703

Nicio companie antreprenorială din judeţul Iaşi nu a reuşit să depăşească pragul de 200 mil. lei cifră de afaceri.

Iaşiul este al doilea cel mai „bogat“ judeţ din Moldova după cifra de afaceri realizată de companiile înregistrate aici şi pe locul al 15-lea la nivel naţional, fiind depăşit de regiuni precum Galaţiul, susţinut de Arcelor Mittal, de Dolj unde lider este Ford sau de Arad, un judeţ care a atras mulţi investitori din componente auto.

Cele aproape 18.000 de firme înregistrate în Iaşi au avut în 2014 (ultimul an pentru care există date publice) o cifră de afaceri cumulată de 18,2 miliarde de lei, cu 23% mai mult decât nivelul raportat în anul 2008, ultimul an de boom economic pentru România. Astfel, evoluţia businessului companiilor din Iaşi n-a ţinut pasul cu judeţe precum Timiş, unde firmele şi-au dublat cifra de afaceri în criză. Însă, Timişul a devenit „capitala“ industriei componentelor auto, în timp ce Iaşiul se poate lăuda cu o fabrică de pompe de injecţie şi injectoare deţinută de Delphi.

Judeţul din Moldova nu a atras în ultimii ani investiţii importante, o cauză fiind şi lipsa unei infrastructuri dezvoltate care să lege estul de vest. Astfel, regiunea Moldova (fără Bucovina) a primit anul trecut doar 200 milioane de lei pentru infrastructură, faţă de cei 2 miliarde de lei  de care a beneficiat Transilvania, conform datelor furnizate de CNADNR.

Lipsa infrastructurii şi a investiţiilor în unităţi importante de producţie a dus şi la o slabă dezvoltare a antreprenoriatului. Primele zece companii antreprenoriale din Iaşi au avut în 2014 un business cumulat de 1,3 miliarde de lei, doar 7% din cifra de afaceri de la nivelul judeţului. Pe de altă parte, toţi antreprenorii din judeţ au 77% din rulajul companiilor din Iaşi, ceea ce arată că businessul antreprenorial este unul fragmentat, cu puţini jucători mari şi foarte mulţi de talie mică.

În clasamentul celor mai mari zece afaceri antreprenoriale, doar patru au pariat pe producţie, şi anume Cotnari (vin), Kosarom (carne), Eurotex (îmbrăcăminte) şi Technosteel (ţevi).

Cel mai mare business deţinut de români în judeţul Iaşi este Fidelis Energy, firmă activă în domeniul energiei electrice.

Compania a avut în 2014 o cifră de afaceri de 193 milioane de lei şi este controlată de Marius Ivanov şi Romulus Vişan, conform datelor de la Registrul Co­merţului. Astfel, nicio firmă antre­prenorială din judeţ nu a reuşit să depăşească pragul de 200 milioane de lei cifră de afaceri. 

Împreună, primii zece antreprenori angajează în fabricile şi birourile lor peste 3.000 de oameni, care le aduc un câştig total de 67 milioane de lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO