Energie

Topul ţărilor în care România exportă cea mai mare cantitate de energie

Topul ţărilor în care România exportă cea mai mare...

Autor: Roxana Petrescu

10.01.2015, 14:12 2946

Anul care tocmai s-a încheiat a adus un nou maxim al exporturilor de energie, România beneficiind din plin de contextul regional şi trimiţând peste graniţe electroni în valoare de aproape 250 mil. euro.

Cele mai importante destinaţii de export pentru energia produsă în România au fost Bulgaria, acolo unde s-a dus mai bine de jumătate din cantitatea de energie exportată în total, respectiv 3,8 TWh în primele 11 luni din 2014, şi Serbia, care a consumat 2,29 TWh de energie românească în primele zece luni ale anului. Ungaria este a treia cea mai importantă destinaţie de export pentru energia locală, cu 1 TWh în primele zece luni ale anului trecut.  Pe plan regional au existat mai multe evenimente care au ajutat exporturile de energie din România către ţările vecine. De exemplu, în prima parte a anului energia produsă în România a echilibrat deficitul provocat de o avarie la o centrală electrică pe cărbune din Bulgaria, în timp ce exporturile către Serbia au atins un vârf la mijlocul lunii mai, când inundaţiile provocate de ploi abundente au tăiat alimentarea cu energie a unor localităţi şi au determinat închiderea unor termocentrale şi hidrocentrale sârbeşti.

Cei care câştigă direct din aceste exporturi de energie sunt traderii în contextul în care producătorilor de electricitate le este interzis prin lege să vândă direct către consumatori. Cea mai mare parte a energiei exportate din România este energia verde, cea mai ieftină energie din piaţă. Acest lucru însă creează spaţiu de acţiune şi pentru producătorii tradiţionali pentru că aceştia pot să-şi găsească mai uşor locul într-o piaţă marcată oricum de o cerere slabă de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO