Energie

Traian Băsescu îi cere premierului Cioloş să oprească achiziţia combustibilului nuclear din alte ţări. Cum justifică Nuclearelectrica: Uraniul românesc este prea scump

Traian Băsescu îi cere premierului Cioloş să...

Autor: Cătălina Mănoiu

25.02.2016, 16:21 2913

"Aflu cu surprindere că, la Centrala nucleară de la Cernavodă, nu se mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Naţională a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis să achiziţioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi preţul mai bun", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook.

El a afirmat că un astfel de demers ar duce la dependenţa României de combustibilul nuclear din alte ţări.

"Nu am dubii că preţul canadienilor este mai bun. Problema este că preţul va fi mai bun doar pînă cînd România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependenţa de canadieni sau, de ce nu, de ruşi", a susţinut Băsescu.

Fostul preşedinte i-a cerut premierului Dacian Cioloş să oprească această "ticăloşie". "Domnule prim-ministru Cioloş, vă rog opriţi această ticăloşie, indiferent care este preţul uraniului românesc. Şi poate o trimiteţi pe doamna Daniela Lulache să fie director la o grădiniţă chiar dacă va fi o grădiniţă unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica", a spus fostul preşedinte.

"Iar, dacă Compania Naţională a Uraniului are probleme, ajutaţi-o acum", i-a cerut el premierului.

Nuclearelectrica (SNN), administratorul centralei de la Cernavodă, a anunţat că va cumpăra uraniu de la orice furnizor care oferă un preţ avantajos, România începând să importe uraniu după ce SNN a reziliat, în decembrie, contractul cu CNU, singurul producător de uraniu de pe piaţa locală.

"Noi acum importăm uraniu, aşa este. Sensul economic este unul foarte simplu. (…) Dacă un alt producător de uraniu ne va oferi nişte condiţii mai avantajoase, noi vom cumpăra de la acel producător, de la acel furnizor care ne oferă cele mai avantajoase condiţii. Pentru mine este importantă siguranţa în aprovizionare. Atâta timp cât furnizorul meu local nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală, nu am siguranţă în aprovizionare. Atâta timp cât astăzi acest producător (Compania Naţională a Uraniului, n.r.) nu poate să fie competitiv...", a declarat marţi directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la ZF Power Summit.

Oficialii Nuclearelectrica precizează că au asigurat necesarul de uraniu pentru funcţionarea reactoarelor în condiţii normale. Nuclearelectrica a reziliat contractul cu CNU pe 29 decembrie 2015.

Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

Nuclearelectrica a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de UO2 cu Compania Naţională a Uraniului pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor.

CNU a livrat, conform contractului, UO2 la preţul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ 2 ani, după care din luna decembrie 2015 nu şi-a mai îndeplinit obligaţiile contractuale, ofertând un preţ mult mai mare decât preţul pieţei şi sistând livrarea de pulbere de UO2, potrivit SNN.

În acest context, contractul s-a reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligaţiei de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN. SNN a fost în imposibilitatea legală şi financiară de a continua contractul cu CNU, rezilierea operând de drept în baza contractului ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de livrare de către CNU.

Pentru a gestiona corespunzător astfel de situaţii, compania a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc Canada. Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, SNN a iniţiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă între cei doi furnizori calificaţi, CNU şi Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preţ, SNN a declarat câştigătoare compania Cameco, preţul ofertat de acest furnizor fiind preţul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub preţul ofertat de CNU, la nivelul preţului de piaţă, cu toate taxele incluse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO