Energie

Transelectrica a înregistrat în 2021 venituri totale operaţionale de 3,7 miliarde lei, în creştere cu 58%, şi pierderi de 6 milioane lei, faţă de un profit net de 145 milioane lei în 2020

Transelectrica a înregistrat în 2021 venituri totale...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2022, 09:07 363

Transelectrica (simbol bursier TEL), compania naţională de transport al energiei electrice, a înregistrat anul trecut venituri totale operaţionale de 3,7 miliarde lei, în creştere cu 58%, şi pierderi de 6 milioane lei, faţă de un profit net de 145 milioane lei în 2020, potrivit raportului financiar preliminar.

Creşterea veniturilor a fost determinată în principal de creşterea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Pe segmentul activităţilor cu profit permis, compania a înregistrat o creştere de 12% a veniturilor, la 1,34 miliarde lei, determinată în principal de creşterea cu 21% a veniturilor din transport şi a altor venituri pe piaţa de energie, provenită din creşterea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, în condiţiile majorării tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE

Compania a înregistrat un rezultat EBIDTA de 240 milioane lei, în scădere cu 29%.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea)au crescut cu 71%, la 3,75 miliarde lei.  Potrivit Transelectrica, preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU a fost în T4 2021 de peste 3 ori mai mare faţă de perioada similara a anului anterior.

DIn pucnt de vedere operaţional, compania a raportat un consum intern în creştere cu 5%, o majorare de 6% a producţiei şi scăderea cu 21% a importului net.

În cursul anului trecut, Transelectrica a investit 466 milioane lei în achiziţii, în creştere cu 24%.

Compania  este controlată în proporţie de 58,7% de statul roman prin Secretariatul General al Guvernului şi are 2,1 miliarde de lei capitalizare.

De la începutul anului, acţiunile TEL înregistrează o scădere de 9%, pe fondul unui rulaj de 6 milioane de lei.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO